What's in a name: B-architecten

What's in a name keert terug en deze keer gaan we na wat die mysterieuze B van B-architecten betekent . Staat het voor Bijzondere architecten of eerder voor Belangrijke? Tot op heden was het niet helemaal duidelijk. B-architecten zelf geeft ons meer uitleg. Het Antwerpse bureau houdt zich bezig met zowat alles onder de zon: van scholen, kantoren en winkels tot heuse theatervormgevingen en interieurprojecten.

Wanneer is het architectenbureau opgericht?

Evert Crols, Dirk Engelen en Sven Grooten richtten B-architecten op in november 1997.


Wat is de filosofie achter de naam?

Omdat we aan onze projecten steeds in teamverband werken, wilden we een abstracte naam voor ons bureau zonder een directe verwijzing naar de namen van de oprichters. B-architecten is de naam van het kantoor maar B-architecten zijn vooral alle medewerkers die dagelijks meedenken en meewerken aan de B-projecten.  


Wat was de inspiratie achter de naam?

De drie oprichters leerden elkaar kennen aan de internationale opleiding van het Berlage-institute in Nederland. De andere buitenlandse studenten en internationale docenten noemden ze de Belgen. We besloten bij de oprichting om dit als referentie te gebruiken.

Als logo kozen we het kentekenbewijs van België dat toen verplicht aangebracht werd op de achterzijde van de auto’s. Dit logo maakt immers deel uit van het collectieve geheugen en bijgevolg maakte van dag één iedereen reclame voor ons. Deze ovaal met een vette B erin was toen nog niet als merk gedeponeerd.

De B verwijst eveneens naar de B-kanten van vinylsingels. Op die B-kant stond vaak een creatiever of gedurfder nummer dan het op het grote publiek gerichte hitje van de A-kant. Met B-architecten vertoeven we graag op de nog niet geëffende paden.


Is deze naam ooit al veranderd?

Neen.


Waarom niet?

Omdat het een goede naam is.


Denkt u dat de naam van een firma invloed heeft op het succes van de firma?

B-architecten is een eenvoudige naam met een eenvoudig logo.  Dit helpt ongetwijfeld bij het onthouden van de firmanaam.  Maar het succes van B-architecten is wellicht het gevolg van lang en hard werken aan vernieuwende projecten.


Opent uw naam deuren?

Het zijn onze B-projecten die deuren openen en mensen nieuwgierig maken.


Bent u tevreden over de naam, of zou u deze willen veranderen als u kon?

Wij zijn zeer tevreden over B-architecten.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage