Wienerberger verandert duurzaam bouwen met de innovaties Leadax Roov en ClickBrick Pure

Wienerberger, specialist in gevelstenen en dakbedekking, blikt terug op de lancering van twee belangrijke innovaties. De oplossingen, Leadax Roov en ClickBrick Pure, tonen aan dat Wienerberger zich blijft inzetten voor duurzaamheid, innovatie en esthetiek. Het speelt in op de huidige en toekomstige behoeftes van zowel particulieren als bouwprofessionals, door bouwmaterialen aan te bieden die de grenzen van de sector verleggen.

Leadax Roov - revolutionaire dakbedekking voor platte daken

Leadax Roov, een platdakbedekking, is een echte doorbraak in de bouwsector. Deze innovatie verbaast door zijn uitzonderlijke duurzaamheid en zijn vernieuwde benadering van upcycling. Gerecycleerd PVG-folie vormt de basisgrondstof en is een afvalstroom uit de glasindustrie waardoor er minder energie wordt gebruikt tijdens de productie in vergelijking met traditionele dakbedekkingen.

De witte kleur reflecteert de zonnestralen, vermindert de vorming van hitte-eilanden en zorgt voor een hoger rendement van zonnepanelen. Leadax Roov is een circulair product dat het aan het einde van de levensduur makkelijk kan worden afgebroken, gerecycled en hergebruikt om een nieuwe dakbedekking te maken.

Testen op basis van een levenscyclusanalyse, uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (Nibe) dat de milieu-impact van bouwproducten vergelijkt, tonen aan dat Leadax Roov een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk heeft dan andere vergelijkbare oplossingen. Zo ligt de milieubelasting meer dan 50% lager. ​

Ook dakdekkers zijn erg enthousiast over dit nieuwe materiaal, dankzij het gegarandeerde installatiegemak. De uniforme dikte van 1,5 mm voor alle soorten platte daken, inclusief die met zonnepanelen, maakt van het product een bijzonder populaire keuze. Zo hoeven dakdekkers en groothandelaars slechts één product op voorraad te hebben. Wat de logistiek aanzienlijk vereenvoudigt.

Clickbrick pure - een esthetische innovatie voor gevels

Wienerberger innoveert opnieuw op het gebied van handvormgevelstenen met de lancering van ClickBrick Pure, een droogstapelsysteem waardoor gevelstenen gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden. Deze ambachtelijke, geslepen stenen met groeven worden eenvoudig verankerd door middel van roestvrijstalen clips en dito spouwankers. Het ClickBrick Pure assortiment is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dankzij de schijnvoegen (8 mm) is het mogelijk om gevels te creëren die lijken op traditionele bakstenen. De verschillende verstelmogelijkheden bieden architecten een grote ontwerpvrijheid.

Voor aannemers maakt het gebruik van ClickBrick een groot verschil. Hoewel het misschien even wennen is om zonder mortel of lijm te werken, biedt het systeem rendementsvoordelen ten opzichte van traditioneel metselwerk. Het laat het zelfs toe om in koud of warm weer te werken, terwijl dat met lijm of mortel niet mogelijk is. Het afval op de bouwwerf vermindert en het reinigen van materiaal wordt overbodig. Wienerberger biedt onschatbare ondersteuning aan aannemers vanaf de voorbereidingsfase van het project, door nauwkeurig het aantal benodigde bakstenen te berekenen om verspilling te voorkomen.

Het eerste project dat met ClickBrick Pure in België werd voltooid, was voor de Colruyt Group. Architect Hilde Carens, Projectleider Duurzame Bouwmaterialen Colruyt Group Technics, verwerkte de Menton-variant in een nieuwe supermarkt in Zoersel.

"Wienerberger heeft ons uitstekend begeleid, van voorbereiding tot en met de werfopstart. Het grootste pluspunt is dat het systeem ons in de meest ideale omstandigheden laat werken: ongeacht het weer en zonder werfafval.", getuigt Andy Beckers van bouwbedrijf Jehoul.

Toegewijd aan een duurzame toekomst

De innovaties Leadax Roov en ClickBrick Pure getuigen van het engagement van Wienerberger om tegen 2050 de klimaatneutraliteitsdoelstellingen van de EU te bereiken, door duurzame en hoogwaardige oplossingen te bieden voor de bouwsector.

Deel dit artikel:
Onze partners