Winnaar BBA in de categorie Mixed Use: Carton123, murmuur en AE-architecten met De Standaertsite

Carton123 architecten, murmuur architecten en AE-architecten ontwierpen in opdracht van Stad Gent de herinrichting van de terreinen van de voormalige doe-het-zelf-zaak Standaert in het centrum van Ledeberg. De site is voortaan een buurtpark met ontmoetingsruimte die een oase van rust moet bieden voor alle buurtbewoners in het dichtbebouwde Ledeberg. Ook sogent, Atelier Arne Deruyter en H110 Architecten en Ingenieurs waren bij het project betrokken.

De grote vakwerkloods werd in ere hersteld en fungeert als bruisende ontmoetingsplek met vier ateliers/polyvalente ruimtes voor tal van activiteiten. Het ontmoetingscenter wordt uitgebaat door De Broederij, een atypische vzw die is samengesteld uit verschillende vzw’s. Aanvullend biedt een grote luifel plaats aan de activiteiten die geen nood hebben aan verwarming zoals buurtfeesten, marktjes, optredens ... De architectuur zoekt de grens tussen binnen en buiten op. Banken tegen het schrijnwerk bieden ruimte tot ontmoeting onder de ruime luifel. De Standaertsite is 1 van de weinige ontmoetingsplekken in Ledeberg en vervult ondertussen al een vijftigtal laagdrempelige functies, voor alle leeftijden en etnische achtergronden.

Vanuit de ontmoetingsruimte heb je uitzicht op het park, dat de stad naast het sociale aspect ook andere positieve eigenschappen biedt, zoals een positieve invloed op de luchtkwaliteit, een remedie tegen het hitte-eilandeffect en waterinfiltratie in de grond.

Oordeel van de jury: "De Belgian Building award voor Mixed Use gaat dit jaar naar een bottom-up-initiatief dat de grens aftast tussen binnen en buiten en dat op een laagdrempelige en genereuze wijze vorm geeft aan een van de weinige broodnodige ontmoetingsplekken in de buurt. In dit project maakt een vakwerkloods met meerdere hangars ruimte voor een ontmoetingsplaats in de vorm van een publiek park en een wijkcentrum."

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage