Winnaar Social Engagement Award BBA: DMOA architecten

De Social Engagement Award op de Belgian Building Awards ging dit jaar naar architectenbureau DMOA. Het voorbije jaar zette het bureau zich in voor minderbedeelden via onderzoek, ontwerp en crowdfunding. In de politiek worden vluchtelingenkampen gezien als ongewenst en krijgen ze een tijdelijk karakter opgelegd. Voor vaste constructies is er geen budget en zijn vaak zelfs verboden. Na jarenlange ervaring met deze problematiek, zocht initiator Bart Peeters een samenwerking met DMOA voor het concrete ontwerp van een oplossing: de Maggie Shelter.

Bij de ontwikkeling van de Maggie werden dertig criteria opgesteld op basis van alle tekortkomingen en uitdagingen. Maggie is een low-cost, low-energy, low-weight en long-lasting shelter.

 

Maggie Shelter

De tentenconstructies zijn snel op te zetten, modulair, polyvalent en aanpasbaar aan de seizoenen. Ze hebben een hoge energieprestatie en weerstaan een hard klimaat en stormen. De Maggie ziet eruit als een grote tent, maar heeft de voordelen en functionaliteit van een vast gebouw.

De kwaliteiten werden bereikt door de constructie van een holle wand die volledig opgevuld kan worden met isolatiematerialen of lokale materialen zoals zand, organische stoffen of gerecycleerd plastic afval. De holle wand is gemaakt uit tentzeil en een aluminium skelet.

In januari 2016 werd de eerste maggie-on-the-field opgezet. In het vluchtelingencentrum voor kinderen in Steenokkerzeel was een urgente nood aan extra ruimte door een toestroom van nieuwe kinderen. De Maggie Shelter werd door DMOA opgebouwd in samenwerking met enkele vluchtelingen.

 

Maggie Program

Maggies zijn ook waardevol in afgelegen en conflictregio’s buiten de humanitaire sector. DMOA richtte daarom een breder platform op: de vzw Maggie Program. Zij willen met Maggie vluchtelingengemeenschappen de mogelijkheid bieden om op een duurzame manier klaslokalen, medische centra, slaapzalen en opslagplaatsen te bouwen. Onder meer de Verenigde Naties, Artsen Zonder Grenzen, Fedasil en Unicef toonden al interesse.

 

Jury en partners

BBA is een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Roularta, Redactiebureau Palindroom, de Confederatie Bouw, Ik Ga Bouwen & Renoveren, de Orde van Architecten en Architectura.be.

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit: Rik Neven (Palindroom), Philippe Selke (Palindroom), Arnaud Tandt (NAV), Martine Labeye (Orde van Architecten), Carine Capelle (Orde van Architecten), Erik Cloes (Roularta), Bart Cobbaert (denc!-studio), Kiki Verbeeck (URA), Wim Supply (Archipel), Stéphane Posty (UWA), Veronique Claessens (Stad Genk) en Georgios Maillis (Bouwmeester Charleroi).

Bron: DMOA

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage