ZJA en DELVA i.s.m. Bureau Bouwtechniek realiseren met Silt nieuw baken aan Belgische kust

In Middelkerke is afgelopen weekend Silt geopend, het langverwachte evenementengebouw dat zich onmiddellijk onderscheidt als een belangrijk nieuw oriëntatiepunt langs de Belgische kust. Geïnspireerd door het historische landschap van het voormalige eiland Testerep, integreert het gebouw naadloos in een nieuw, beleefbaar duinlandschap, en positioneert het zich als een toonbeeld van architectonische innovatie en maatschappelijke betrokkenheid. Het bijzondere ontwerp is gemaakt door het architectenbureau ZJA en DELVA landschapsarchitecten, in samenwerking met OZ, Bureau Bouwtechniek, Witteveen+Bos en een reeks aan deskundigen, die samen het Bouwteam Nautilus vormen.

De ontwerpers hebben het gebouw verankerd aan de plek door deze te integreren in een nieuw beleefbaar landschap, geïnspireerd door het voormalige eiland Testerep, gekenmerkt door duin (kustverdediging) en geul (welvaart). De samensmelting van het gebouw in een landschap zorgt ervoor dat kustversterking, leefbaarheid en duurzaamheid harmonieus opgaan in de bestaande kustlijn. In het hart van het landschap manifesteert de hoteltoren zich als een nieuw baken aan zee. Silt biedt tevens onderdak aan een casino, een restaurant, een multifunctionele evenementenruimte en een ondergrondse parkeergarage.

 

Integraliteit als basis

De essentie van het ontwerp schuilt in de integratie van alle gestelde opgaven, van publieksbeleving tot onder meer kustverdediging en economische impuls. Met het ooit stenige Epernayplein als centrum, zijn zeedijk en kustverdediging nu met elkaar versmolten en is er een omvangrijk nieuw en beleefbaar landschap verrezen.

 

Landscraper

Steven Delva, oprichter en partner bij DELVA, herkent in Silt een nieuwe typologie: “Wolkenkrabbers, ook wel skyscrapers genoemd, bepalen de skyline van een moderne stad. Voor Silt heeft het ontwerpteam gezocht naar een 'landscraper': een nieuw en uniek liggend duinlandschap met programma erin. Het zo typische landschap zetten we in als middel om alle gestelde opgaven op een ogenschijnlijk vanzelfsprekende wijze te integreren. Het resulteert in een  nieuw beleefbaar duinlandschap. Een landschap waar bewoners en bezoekers weer kunnen genieten van het uitzicht, de zee, de luchten en de duinen."

 

Adembenemende zichten

Een ondergrondse parkeergarage zorgt voor een autovrije zone, waardoor de openbare ruimte erboven vrij spel krijgt. Helmgras, duinkom en zandgeulen die uitkomen op het strand geven Middelkerke het zo typische landschap terug waar het naar verlangt. De beklimming naar de top van het nieuwe duin biedt adembenemende uitzichten en vormt op zichzelf een toeristische attractie.

 

Verankering

Om het project te verankeren in de ruimtelijke, sociale en economische kenmerken van de plek realiseerde het ontwerpteam een kwalitatief hoogwaardig integraal concept. Geen losstaand en naar binnen gekeerd gebouw, maar een gebouw geïntegreerd in een landschap dat in alle opzichten een duurzame verbinding aangaat met zijn omgeving.

 

Nieuw bruisend hart

Volgens Reinald Top, partner-architect bij ZJA, herschrijft het ontwerp de historische relatie van de badplaats met de zee én voegt met een bescheiden hoteltoren met een relatief kleine footprint veel nieuwe openbare ruimte toe aan de plek. Tegelijkertijd is de hoteltoren ook een opvallend gebouw, met zijn markante vorm en houten gevelstructuur, zichtbaar langs de gehele historische kustlijn van het voormalige eiland Testerep, van Oostende tot aan Westende. “Silt is ingetogen met een maximale impact”, aldus Top. “Het is de katalysator voor een nieuw bruisend hart van Middelkerke."

 

Sculpturale silhouet

Het hotel, verbonden aan het evenementengebouw, siert de kustlijn met zijn raadselachtige, sculpturale silhouet. Een ingetogen, markant gebouw met een open raster van gekromde balken van Accoya hout. Dat straalt niet alleen de verbinding met de omgeving uit maar ook duurzaamheid. Want ook dat staat even zo zeer als veiligheid, functionaliteit, esthetiek en economische waarde centraal in het ontwerp. Gestreefd is naar een optimale energievoorziening, afvalverwerking en productieprocessen.

 

Bovenlokale ambities

Silt is een project dat het karakter van de badplaats goed weerspiegelt. En dat de start kan betekenen van een vernieuwd centrum van Middelkerke, waar het aangenaam wonen en verblijven is. Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, is dan ook bijzonder trots op de nieuwe bezienswaardigheid in zijn gemeente: “Je voelt meteen dat Silt ver boven lokale ambities uitstijgt. Of het nu gaat over innovatieve en esthetische kustverdediging of de ontwikkeling van een fantastische toeristische trekpleister, het wordt ongetwijfeld een onweerstaanbare publieksmagneet. Om nog maar te zwijgen van de prachtige architectuur die we cadeau doen aan onze strakke, rechtgetrokken kustlijn.

 

Stormbestendig

Silt kreeg een nieuwe zeewering die bestand is tegen een 1000-jarige storm. Deze zal extreem stormweer met uitzonderlijk hoge golven en waterstanden van meer dan twee meter boven het huidige hoogwaterpeil kunnen trotseren. Daarmee is Middelkerke nu de best beschermde plek langs de Belgische kust.

 

Snelle bouwtijd

Het project Silt is tot slot ook bijzonder snel gebouwd. In februari 2022 startte het bouwteam met het uitgraven van de immense bouwput. Slechts twee jaar later is het gebouw af. Dankzij de nauwe samenwerking en toewijding van alle betrokken partijen. Volgens Guy De Meyer, projectverantwoordelijke van gedelegeerd bouwheer Debuild, stonden alle neuzen reeds vanaf de eerste spadesteek in dezelfde richting: “Dankzij een open en gestructureerde communicatie konden we vlot en eenduidig beslissingen nemen en zijn we erin geslaagd om dit uniek bouwproject aan de Belgische kust ook mét de nieuwe elementen tijdig op te leveren.

Bron: DELVA
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners