Zurenborg Poort en BIM

Het project Zurenborg Poort aan de Plantin en Moretuslei in de Antwerpse historische wijk Zurenborg (sinds 1984 een beschermd stadsgezicht) is een hedendaags nieuwbouwproject met 4 woningen en 71 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers en commerciële ruimtes op het gelijkvloers. CONIX RDBM Architects koos voor een tijdloze architectuur. De klassiek opgebouwde gevel fungeert als pleinwand en beëindigt de Plantin en Moretuslei richting Binnensingel.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?

CONIX RBDM Architects en studiebureau Macobo waren van meet af aan gemotiveerde voorstanders om het project via de BIM-methodiek uit te werken. De ontwerpvergaderingen, waarbij de communicatie via het model gebeurde, heeft ook de bouwheer overtuigd om mee in het BIM-proces te stappen. 

Voor welke onderdelen werd BIM wel/niet toegepast?

De opzet was om een coördinatiemodel op te bouwen waar technieken, stabiliteit en architectuur aan elkaar afgetoetst zouden worden. Dit werd met succes toegepast.

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?

Zowel CONIX RBDM Architects als Macobo hadden uitgebreide ervaringen met BIM. Zonder expliciete vraag van de bouwheer wisten we dat het voor dit project een enorme opportuniteit en meerwaarde was. Door de bouwheer intensief te betrekken werden de voordelen voor hem ook snel duidelijk.


Lees verder op BIMtonic.be

Bron: BIMTONIC

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage