Doorzoek volledige site
REF.: 25410 - 2018

Vandenhove-paviljoen

GENT (Oost-Vlaanderen)

ARCHITECT Ch. Vandenhove
INTERIEURAFWERKING Sonogamma
(Akoestisch plafond BASWA Phon gelijkvoers en 2de verdieping)
STUDIEBUREAU Bureau Bouwtechniek
ISOLATIE Sonogamma

Het is een heel eenvoudig gebouw dat bestaat uit drie bouwlagen en heeft de hoogte van het lichaam van de Boekentoren. Vandenhove heeft een compact gesloten blokje ontworpen dat als een soort sokkel tegen de Boekentoren staat. In de afwerking zit niet veel detail, maar de kracht ligt in de directe aanwezigheid van de materialen. Materialen als natuursteen, sierbeton en hout.

Hoewel het zo compact is, geeft het toch een ruimtegevoel dankzij een slimme behandeling van de ramen. De ramen laten veel licht, maar weinig zicht binnen. In de ingangspartij die een beetje terugspringt, zitten wel grote ramen die een gevoel van openheid bieden. Volgens Bart Verschaffel, van de vakgroep Architectuur & Stedenbouw, zit het ontwerp heel juist in zijn robuustheid en in de balans tussen open en gesloten. Ook de interne vormgeving is eenvoudig. Drie zalen boven elkaar, die dezelfde grootte hebben.

Wat Vandenhove vaker doet, is de trap geïsoleerd in de ruimte plaatsen, zodat het een apart object wordt. Het is draaitrap die de verschillende niveaus verbindt en het statische van de architectuur ook doorbreekt en zo een balans brengt. Door de trap zit de lift wat meer verborgen om ervoor te zorgen dat men in de eerste plaats de trap zou gebruiken.

Deze projectfiche delen