Doorzoek volledige site
REF.: 31791 - 2021

Hoofdzetel BNP Paribas Fortis

BRUSSEL (Brussel)

ARCHITECT Jaspers-Eyers Architecten
Styfhals & Partners architecten
Baumschlager & Eberle
WEBSITE https://www.besix.com/nl/projects/hoofdkantoor-bnp-paribas-fortis
SANITAIR Schell Belgium
RUWBOUWMATERIALEN Ergon
Prefaco
Loveld
HOOFD- OF RUWBOUWAANNEMER Eiffage Benelux
STUDIEBUREAU MACOBO-STABO
(stabiliteit)

De nieuwe Brusselse hoofdzetel van BNP Paribas Fortis telt vijf ondergrondse en zeven bovengrondse verdiepingen – goed voor een capaciteit van 4.500 werknemers. Het rijzige gebouw bestaat uit hoogwaardige materialen en is uitgerust met vooruitstrevende technieken zoals PV-panelen op het dak en seizoensgebonden thermische energieopslag (STES) in de kelder. Deze laatste optimaliseren niet alleen het werkcomfort, maar ook de energetische performantie van het complex. Dit alles moet onder meer resulteren in BREEAM Excellent- en Passive House-certificaten.

De integratie van het complex in het bestaande stedelijk weefsel – rekening houdend met de omringende gebouwen en de verkeersdrukte in de wijk – was een van de voornaamste aandachtspunten in de ontwerpfase. Het speelde onder meer een rol bij het bepalen van de hoogte van het kantoorvolume. De specifieke ligging, te midden van een wirwar van straatjes en naast het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR), zorgde er in combinatie met de beperkte ruimte op de werf voor dat de stockage van materiaal zeer moeilijk was. Dit maakte just-in-time-leveringen noodzakelijk.

Een doorslaggevende factor voor de prestige van dit project is de futuristische gevel, die is opgebouwd uit verticale prefabbetonkolommen met strategisch gepositioneerde groene inkepingen. Dit zelfdragende ‘skelet’ fungeert als externe huid van het gebouw en omhult een omvangrijke gordijngevel. Een bouwtechnisch huzarenstukje!

Deze projectfiche delen