Bottle Tiles: van bierflesjes tot UV-werende tegels

De stad Arequipa in Peru heeft te maken met een van de hoogste UV-stralingen ter wereld, een probleem dat duizenden burgers treft in hun dagelijkse routines. Om dit probleem met een innovatieve benadering van design aan te pakken, heeft Arequipeña, het regionale biermerk van AB InBev, een collectie UV-bestendige flessentegels ontwikkeld. De tegels worden gesneden uit het glas van de Arequipeña-flessen en opnieuw in elkaar gezet voor gebruik in bars en bushaltes. Hierdoor wordt het stadsweefsel opgewaardeerd en krijgen de bewoners tegelijkertijd UV-bescherming.

De flessen van Arequipeña zijn gemaakt met een hoge UV-bescherming om de inhoud te beschermen tegen zonlicht. Door deze techniek uit te breiden naar de openbare ruimte heeft het ontwerpteam een unieke oplossing bedacht voor het natuurlijke en geografische probleem van blootstelling aan straling en de burgers van Arequipa te beschermen.

Geïnspireerd door de architectuur van Arequipa zijn de Bottle Tiles geïnstalleerd langs daken, bars en bushaltes in de hele stad. Ze bieden duurzame UV-bescherming aan voorbijgangers en maken hen bewust van de gevaren van blootstelling aan zonlicht. De duurzame structuren bieden ook belangrijke informatie over bescherming tegen de zon en de gevaren van straling door middel van QR-codes.