DOCUMENTAIRE. City Dreamers (Joseph Hillel, 2018)

Van 7 t/m 10 juni vind in het Nederlandse Arnhem het Architectuur Film Festival plaats. Onder de titel 'Buitengewoon' kun je er vijf films bekijken op het grote scherm met verschillende perspectieven op wonen. We lichten er twee films uit. De eerste is 'City Dreamers' (2018) van Joseph Hillel: een film over vier baanbrekende vrouwelijke architecten die al meer dan 70 jaar werken, observeren en nadenken over de transformaties die de steden van vandaag en morgen vormgeven.

Phyllis Lambert, Blanche Lemco van Ginkel, Cornelia Hahn Oberlander en Denise Scott Brown zijn misschien geen bekende namen, maar liefhebbers van architectuur en stedenbouw weten waarschijnlijk dat deze vrouwen hebben gewerkt met enkele van de grootste architecten van onze tijd, waaronder Mies van der Rohe, Le Corbusier, Louis Kahn en Robert Venturi. In de loop van hun inspirerende carrière hebben ze een onuitwisbare stempel gedrukt op verschillende steden in Noord-Amerika en Europa.

Zo was Phyllis Lambert verantwoordelijk voor de bouw van het Seagram Building in New York, naast oprichter van het Canadian Centre for Architecture en Heritage Montreal. Blanche Lemco van Ginkel wordt gecrediteerd, samen met haar man, voor het redden van Old Montreal van de vernietiging om plaats te maken voor een snelweg en voor het helpen ontwikkelen van het masterplan voor Expo 67. Cornelia Hahn Oberlander, van haar kant, heeft opnieuw uitgevonden hoe we stedelijk groen ontwikkelen ruimtes en introduceerde het concept van groene daken in verschillende grote steden. En Denise Scott Brown zorgde samen met haar man Robert Venturi voor een revolutie in de manier waarop we denken over hedendaags architectonisch en stedelijk erfgoed.

Deze vrouwen, die grotendeels nog steeds actief zijn, dragen de titels van architect, stedenbouwkundige, landschapsarchitect, curator, opvoeder en/of activist en hebben een lange lijst van illustere prestaties, publicaties, eredoctoraten en andere onderscheidingen op hun naam staan. Hoewel de geloofsbrieven en prestaties van deze markante getalenteerde vrouwen het verdienen om meer bekendheid en erkenning te krijgen, zijn ze niet de enige focus van deze documentaire. City Dreamers laat zich vooral inspireren door wat deze vier vrouwen gedurende hun hele loopbaan heeft verenigd: de ‘droom’ van een fundamenteel menselijke en inclusieve stad.

Meer over het Arnhem Architectuur Film Festival vind je hier.