DOCUMENTAIRE. Soviet Bus Stops (Kristoffer Hegnsvad, 2022)

In de voormalige USSR was architectuur en kunst volledig gewijd aan het dienen van het communistische gedachtegoed, wat resulteerde in een uniforme esthetiek. Er was echter één opvallende uitzondering: de bushaltes. Die waren ontworpen in de vorm van ongewone objecten, zoals duiven of watermeloenen. De Canadese fotograaf Christopher Herwig stortte zich in een missie om deze unieke haltes te fotograferen voordat ze voorgoed zouden verdwijnen.

Het begon allemaal tijdens een fietstocht van Londen naar Sint-Petersburg in 2002. Christopher Herwig raakte gefascineerd door de bijzondere architectuur van Sovjet-bushaltes die hij onderweg tegenkwam. In de daaropvolgende twaalf jaar legde hij meer dan 30.000 kilometer af, reisde door 14 voormalige Sovjetlanden en documenteerde deze opvallende bushaltes.

Tijdens het Sovjettijdperk stond architectuur onder strikte controle, met als doel het promoten van het communistische verhaal. Desondanks bleven de bescheiden bushaltes vaak over het hoofd gezien. Hierdoor zijn er nu talloze architectonisch unieke bushaltes verspreid over de voormalige Sovjet-Unie. Voor Herwig dienen deze haltes als getuigenissen van individuele creativiteit, een zeldzame uitlaatklep binnen een streng gereguleerd systeem.

Ondanks de interesse van liefhebbers zoals Herwig, bestaat het risico dat deze bushaltes in de komende jaren worden gesloopt. Niet iedereen beschouwt dat als een probleem; voor sommigen zijn deze haltes architectonische juweeltjes, terwijl ze voor anderen vooral herinneringen zijn aan een meedogenloos regime.

De documentaire 'Soviet Bus Stops' volgt Herwig gedurende ongeveer zeven jaar tijdens zijn expedities. Vanwege het gebrek aan historische documentatie over de totstandkoming van deze bushaltes, gaat hij in gesprek met experts, spoort hij de makers op en verzamelt hij beetje bij beetje de ontbrekende puzzelstukjes.

Bekijk de documentaire 'Soviet Bus Stops' van Kristoffer Hegnsvad op AVROTROS via deze link.

Regisseur: Kristoffer Hegnsvad

Producent: Empty Chair