DOCUMENTAIRE. Superstudio Migrazioni (Studio Alfons Meyer, 2021)

Superstudio Migrazioni - CIVA from Studio Alfons Meyer on Vimeo.

Exact 45 jaar geleden beleefde Superstudio haar zwanenzang op de Biënnale van Venetië 1978. Met het project ‘The Wife of Lot’ presenteerde het Italiaanse collectief vijf monumenten uit zout die oplosten onder een langzame stroom van water. De decennia die erop volgden verwierf het avant-gardistische oeuvre van Superstudio een cultstatus. En ook nu nog blijft de groep van architecten en industriële vormgevers tot de verbeelding spreken.

Naar aanleiding van een expo in CIVA maakte Studio Alfons Meyer in 2021 de mini-documentaire ‘Superstudio Migrazioni’. Het begrip ‘migratie’ werd ontleend uit het vocabularium van Superstudio en werkt als een conceptuele en poëtische sleutel waarmee we ons in de architectuur van de groep kunnen verdiepen, een architectuur die de groepsleden opvatten als een activiteit van productie, uitwerking en voortdurende overdracht van ideeën.

‘Superstudio Migrazioni’ toont de brede waaier van projecten van de groep, van spitsvondige en elegant vervaardigde werkstukken (fotocollages, tekeningen, installaties, modellen en films) tot industriële designobjecten en meubilair. Een kennismaking met een oeuvre dat aantoont hoe Superstudio een opvallende weerklank vindt in onze wereld vandaag.