Essential Homes Research Project | Norman Foster Foundation

De Britse architect Norman Foster onthulde op de Biƫnnale van Venetiƫ het prototype van een duurzame noodwoning voor ontheemden, die zijn Norman Foster Foundation ontwikkeld heeft.

Het Essential Homes Research Project wil op duurzame wijze snel geassembleerde huisvesting bieden aan mensen die ontheemd zijn door natuurlijke en door de mens veroorzaakte rampen. De noodwoningen kunnen ter plaatse worden gebouwd om de bouw in noodsituaties te versnellen.

Het project speelt in op het feit dat ontheemden vaak meer dan tien jaar in tijdelijke huisvesting moeten leven en behoefte hebben aan woningen die veiligheid en waardigheid bieden. "Rampen leiden tot de behoefte aan onmiddellijke accommodatie en kampen - meestal met tenten - die nauwelijks bescherming bieden tegen de elementen," zegt Foster in het interview. "Wat als er iets zou zijn dat permanenter is, duurzamer, meer bescherming biedt tegen de elementen, maar dat heel snel kan worden gerealiseerd?"

De overkapping van de noodwoningen bestaat uit een boogvormige bekisting waarover een oprolbaar doek met een koolstofarm cementmengsel wordt gedrapeerd. Nadat het doek met water is besproeid, droogt het en verhardt het tot een stevig omhulsel. De woningen worden ook gebouwd bovenop een vloerstabilisator van bouw- en sloopafvalaggregaten, waardoor er niet gegraven hoeft te worden om de bouw verder te versnellen.