INTERVIEW. Marcel Raymaekers: pionier in circulaire architectuur

Nog tot 17 maart 2024 kan je in de expozaal van DE SINGEL de wereld van ontwerper Marcel Raymaekers (°1933) ontdekken. In de aanloop naar de tentoonstelling zochten het Vlaams Architectuurinstituut en Rotor deze pionier van circulair bouwen op in zijn thuishaven Queen of the South in Genk voor een gesprek over zijn carrière en zijn visie op architectuur.

Hoe kijken hedendaagse ontwerpers naar bouwpraktijken uit het verleden? Voor de zesde editie van de tentoonstellingsreeks Unfolding the Archives nemen Rotor, UGent en het Vlaams Architectuurinstituut je mee in de wereld van ontwerper Marcel Raymaekers (°1933).

De architectuur van Marcel Raymaekers onderscheidt zich van de vertrouwde Belgische naoorlogse architectuur doordat ze bijna uitsluitend gemaakt is met gerecupereerde materialen. Die doorgedreven toepassing van hergebruik laat hem aansluiten bij eeuwenoude bouwtradities, maar maakt van hem ook een buitenbeen in zijn tijd, een pionier van het circulair bouwen.

Ontdek het werk van deze excentrieke ontwerper en verzamelaar van oude bouwmaterialen. De tentoonstelling toont originele objecten, archiefdocumenten en nieuw fotografisch materiaal. Laat je verrassen door de ongelimiteerde mogelijkheden van circulair bouwen. Meer info over de expo vind je hier.