PROJECT. Architect Lina Ghotmeh over haar Serpentine Pavillion

Het Serpentine Pavillion in de Londense Kensington Gardens werd dit jaar ontworpen door de Frans-Libanese architect Lina Ghotmeh. Het paviljoen van Ghotmeh, dat de vorm heeft van een houten afdak met daarin een concentrische tafel waar bezoekers zich rond kunnen verzamelen, is sinds 9 juni open voor het publiek.

Ghotmeh is de 22e architect die de opdracht heeft gekregen om het Serpentine Pavillion te ontwerpen. Ze doopte het bouwwerk 'À table' en noemt het 'een ruimte voor uitwisseling en feest'. "Het paviljoen ontstaat rond een concentrische tafel die mensen uitnodigt om samen te komen," zegt Ghotmeh. "De naam 'À table' verwijst naar hoe je ouders je als kind naar beneden roepen om samen te eten, te discussiëren."

De architect omschrijft haar ontwerpfilosofie bij het creëren van het gebouw als ‘archeologie van de toekomst’: "Het is een concept dat ik al vroeg in mijn architectuurstudie bedacht. Het is een manier om naar architectuur te kijken als een constant onderzoek van sporen, van elementen afkomstig uit verschillende disciplines, die worden samengevoegd in de ruimte."

Het paviljoen is voornamelijk gemaakt van hout en koolstofarme materialen van biologische oorsprong. De structuur is als een blad, met een hoofdader en zijnerven. Ghotmeh hoopt dat de bezoekers van het paviljoen op een even organische manier een ‘gemeenschap’ zullen maken.