PROJECT. Biotope Circulair | Deel 3: Ontsluiting en circulatie

Vlakbij de Dampoort in Gent, naast het Bijgaardenpark, lag jarenlang een verloederd fabrieksgebouw, afgesloten voor het publiek. In 2015 sloegen drie cohousinggroepen (De Spore, Wijgaard en Biotope), een wijkgezondheidscentrum, en het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf SOGent de handen in elkaar. Ze smeden de plannen voor het Bijgaardehof – het grootste cohousingproject in Vlaanderen. Architectenbureau &bogdan werd aangesteld voor het ontwerp.

De cohousinggroep Biotope bestaat uit 19 gezinnen. Samen met drie andere partijen bouwden ze aan het Bijgaardehof, een groots collectief woonproject op een brownfield aan het Bijgaardepark in Gent. De vervallen Malmarfabriek is omgevormd  tot 59 woonunits en een wijkgezondheidscentrum.

Vanuit hun visie op duurzaamheid, was het voor de cohousing Biotope (19 woonunits) een evidente keuze om te bouwen volgens de principes van de circulariteit. Om dat te realiseren, waren ze als bouwheer intens betrokken bij het ontwerp- en bouwproces. Daardoor hebben ze een schat aan ervaring opgebouwd die ze willen delen.

 

Ontsluiting en circulatie

Het cohousing-project Biotope benadrukte de noodzaak van doordachte ontsluiting en circulatie om een voorheen ontoegankelijke site te ontwikkelen. Initieel werd toegang verkregen via een erfdienstbaarheid over een naburig winkelcentrum en een overeenkomst voor nutsvoorzieningen via de Nijverheidsstraat. Verdere ingrepen omvatten het succesvol onderhandelen over de bouw van een fietstunnel en goed geplande toegangswegen, inclusief parkeeroplossingen die de functionaliteit zowel overdag als 's avonds garanderen.

Deze ontwikkeling illustreert het belang van complexe onderhandelingen en integratie met stadsdiensten, en belicht het streven naar een autoluwe en goed bereikbare woonomgeving. Het project Biotope toont aan dat samenwerking met verschillende stakeholders essentieel is om stadsontwikkelingsprojecten te realiseren die voldoen aan de eisen van moderne stedelijke planning en de wensen van de gemeenschap.

Bron: Cohousing Biotope
Deel deze video:
Onze partners