PROJECT. Brandweerkazerne Dilbeek (SNCDA studio)

WBA Presents: FIRESTATION by Studio SNCDA from Jonathan Ortegat on Vimeo.

Wallonie-Bruxelles Architectures (WBA) lanceerde een nieuwe reeks video's over projecten die in Vlaanderen werden gerealiseerd door architecten die lid zijn van de federatie. De eerste video is gewijd aan de nieuwe brandweerkazerne van Dilbeek, ontworpen door de SNCDA studio, en een van de vier Belgische projecten in de shortlist van de EU Mies Awards.

Op de site van het voormalige gemeentehuis van Dilbeek werden drie nieuwe programma's gebouwd: de brandweerkazerne, een polyvalente zaal en stadswoningen. In de context van het toekomstige masterplan voor de kern van Dilbeek vormen deze drie stedelijke functies een belangrijke schakel in de verweving van wonen, werken, horeca en commerciële functies.

Tussen de Oudesmidsestraat en de Ninoofsesteenweg fungeert de site als een strategische schakel tussen een intercommunale en het hart van de gemeente. Er werd bewust gekozen om het perceel op te delen in publieke en private delen. De drie programma's bevinden zich continu in de diepte van de site, elk georiënteerd rond een specifieke buitenruimte.

 

Signalisatiefunctie

De gebouwen hebben geen achterkant, maar een hoofdgevel aan weerszijden van het perceel. De brandweerkazerne ligt aan de Ninoofsesteenweg maar keert de Oudesmidsestraat niet de rug toe. De brandweer heeft een rechtstreekse toegang tot de kazerne vanuit het dorp. Ook de polyvalente zalen hebben hun ingang aan de Oudesmidsestraat via een klein voorplein.

De bebouwing strekt zich uit over het hele perceel tot aan de Ninoofsesteenweg, waar ze een signalisatiefunctie heeft. De woningen zijn georiënteerd rond een grote gemeenschappelijke tuin, maar worden geïntegreerd in de bestaande aangrenzende bebouwing aan beide straten. Samen met kunstenaar Karel Martens werden specifieke details uitgewerkt.