PROJECT. Buildup realiseert energieneutrale renovatie van 160 sociale woningen nabij Rijsel

Vorig jaar realiseerde BuildUp in slechts tien maanden tijd een energieneutrale renovatie van 160 sociale woningen in het Franse Wattrelos. Het Aarschotse bedrijf ontwikkelde een revolutionaire techniek waarbij gebouwen worden voorzien van een isolerende schil bestaande uit prefab energiezuinige gevels en daken.

Met het oog op de doelstelling om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken, moeten maar liefst 43 miljoen woningen een energetische renovatie ondergaan. Een effectieve manier om dit te realiseren is door diepgaande en structurele renovaties uit te voeren.

Een van de oplossingen is het aanbrengen van een isolerende bouwschil rondom de woningen, naast de installatie van zonnepanelen en warmtepompen. Deze bouwschil bestaat uit complete gevels en daken die vooraf in een productiehal worden gemonteerd. Dit maakt het mogelijk om grootschalige projecten, zoals de energiezuinige renovatie van een sociale woonwijk, in een recordtempo uit te voeren, met een snelheid van één woning per dag.

Het Europese pilootproject vond plaats in Wattrelos, nabij Rijsel (Frankrijk), waar BuildUp een sociale woonwijk heeft omgevormd tot energieneutrale woningen. Gedurende tien maanden werden 160 woningen uit 1960, met een energielabel F, getransformeerd tot energieneutrale woningen. BuildUp heeft gevels en daken ontworpen op basis van het digitale model van de wijk. Deze elementen werden vervolgens offsite geproduceerd in de fabriek in Aarschot en snel geïnstalleerd in Wattrelos.

Het project is uitgevoerd volgens het concept van Energiesprong, een Europees programma dat wordt ondersteund door de Europese Commissie en zich richt op het mogelijk maken en coördineren van grootschalige energetische renovaties van (sociale) woningen.

Bron: BuildUp | Ecotips
Deel deze video:
Onze partners