PROJECT. De Academie, Turnhout (B-architecten) | Winnaar Renaat Braemprijs

De Academie - Turnhout from AR-TUR on Vimeo.

De Renaat Braemprijs, die gerealiseerde woonprojecten in de provincie Antwerpen bekroont, zet dit jaar drie bijzondere projecten in de schijnwerpers. De prijs, vernoemd naar de bekende architect Renaat Braem, benadrukt de kwaliteit en meerwaarde van innovatieve woonvormen met een sterke sociale impact. Cohousingproject De Academie, een ontwerp van B-architecten, veroverde de harten van de publieksjury.

Het project De Academie omvat 14 woningen, 4 studio's voor begeleid zelfstandig wonen en een handelsruimte, met zorgvuldig ontworpen architectuur en tuinen die een balans vinden tussen privacy en gemeenschappelijke ontmoetingen. De gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder een buurthuis, sauna en gedeelde tuin met zwembad, dragen bij aan een hechte gemeenschap.

De historische elementen van het gebouw zijn in hun oorspronkelijke staat hersteld, terwijl een nieuw houten volume aan de achterzijde extra woonruimte biedt. De publieksjury waardeert de succesvolle combinatie van oude en nieuwe elementen en prijst de gemeenschappelijke tuin als het verbindende hart van het project. De publieksjury ziet het project als een prachtig voorbeeld van flexibel wonen binnen een historische context.