PROJECT. Graaf Van Egmontstraat 56 | Finalist Erfgoedjuweel 2023

Op een steenworp van de Leopold de Waelplaats in Antwerpen werd deze typische burgerwoning met winkelpui volledig gerestaureerd en gerenoveerd. De restauratie maakte van de kleurrijke voorgevel opnieuw een authentieke en waardevolle blikvanger.

Architect Jan De Vroey ontwierp in 1902 deze karakteristieke burgerwoning met winkel met typische houten pui op de begane grond. De architect koos voor een eclectische lijstgevel met van onder naar boven: de winkelpui, de opvallende gele bakstenen en een houten kroonlijst. Het pand ligt in de Zuidwijk op een steenworp van de Leopold de Waelplaats. Met de tijd verloor het zijn uitstraling. Toen de huidige eigenaar de woning kocht, was het pand verwaarloosd. Het kreeg een nieuwe toekomst met de herbestemming tot restaurant met bovenliggend 2 appartementen. De restauratie bracht de kleurrijke, eclectische gevel weer tot leven.

Het gebouw in de Graaf Van Egmontstraat bevond zich al een tijdje in slechte staat. Twee vrienden waren gecharmeerd door het pand en de ligging en zagen er potentieel in. Ze wilden het nieuw leven inblazen en een mooi authentiek stukje Antwerpen herstellen.

Gelukkig bleven er ondanks de verwaarlozing veel originele elementen bewaard, zoals het mooi geprofileerde houtwerk van de winkelpui en de kroonlijst. Deze elementen bleven zo veel mogelijk behouden en werden waar nodig vakkundig hersteld. De recente plastic ramen en deuren van zowel voor- als achtergevel werden vernieuwd naar een gebruikelijk historisch model en geverfd in de originele kleur. Ook de fraaie smeedijzeren luifel aan de achtergevel werd gerestaureerd.

 

Mozaïek

De voorgevel werd gereinigd en het metselwerk hersteld, maar toch had de eigenaar het gevoel dat er nog iets ontbrak. Toevallig botste hij op een andere woning van architect De Vroey en vond het ontbrekende puzzelstuk: een prachtige gevelmozaïek. Deze vondst vormde een inspiratiebron voor het verdere herstel van de gevel. De leemte in de gevel werd opgevuld met een nieuw ontworpen mozaïek door Mosaico Di Due (Gino Tondat en Sarah Landtmeters). De opdrachtgever zocht de materialen hiervoor in de oudste nog werkende glasfabriek ter wereld, gelegen in Venetië.

 

Interieur

De indeling van het interieur werd een mix van oorspronkelijke elementen en nieuwe afwerkingsmaterialen met een knipoog naar het verleden. Zo doet het motief in de keramische tegels denken aan het oude patroon dat de oorspronkelijke cementtegels vormden.

 

Invulling

Het terras van de handelszaak op het gelijkvloers draagt bij mooi weer bij aan de gezellige sfeer rond het recent heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Op de bovenliggende verdiepingen zijn twee appartementen ingericht met een gemeenschappelijk, zuidwest gericht dakterras.

De eigenaar nam zelf het initiatief om de historische waarde van het verwaarloosde pand zo nauwkeurig mogelijk te herstellen. De gevel werd heel gedetailleerd gerestaureerd en schittert weer in zijn oorspronkelijke glorie. Dankzij de restauratie werd dit pand gered, kreeg het een nieuwe toekomst op het bruisende Zuid en verfraait het opnieuw het straatbeeld.

 

Het Erfgoedjuweel is de monumentenprijs van stad Antwerpen. Stemmen op deze finalist kan tot en met 11 september 2023. Meer info: www.erfgoedjuweel.be.