PROJECT. Green House | RIBA House of the Year (Hayhurst & Co)

Het met polycarbonaat beklede Green House van het Londense architectenbureau Hayhurst & Co is door de Britse architectenvereniging RIBA uitgeroepen tot House of the Year 2023. Het huis, dat een bestaande woning in een steegje in Tottenham vervangt, is met planten en licht gevuld en is gemodelleerd naar een riad - een traditioneel Marokkaans huis dat rond een centrale binnenplaats is gebouwd. De jury van de RIBA House of the Year Award prees de woning als "een echte oase in de stad".

"Green House is zowel luchtig als gezellig, gedurfd maar met respect voor de buren”, zegt juryvoorzitter Dido Milne (CSK Architects): "Je blik wordt tegelijkertijd naar boven gezogen, naar de open hemel, als naar beneden en naar buiten door de woonkamer naar het groen."

Milne voegt eraan toe dat Green House ook was gekozen als winnaar van 2023 vanwege de gezamenlijke ambitie van de klanten en de studio om "een echt duurzaam huis op te leveren", wat "duidelijk naar voren komt in alle ontwerpbeslissingen en detaillering", en dat ondanks een krap budget. "Nergens heb je het gevoel dat de locatie of het budget beperkt was", legt ze uit. "Het voelt zowel luxueus als huiselijk, zeer privé en ontspannend. Het is een ‘buitengewoon gewoon’ huis en het resultaat van een opmerkelijke samenwerking."

 

Verschuifbare schermen

Green House is ontworpen voor een groeiend gezin en bestaat uit vijf slaapkamers rond een atrium met dakraam. Het uitzicht op de tuin en het dakterras maximaliseert de verbinding met buiten. Een opvallend detail zijn de verschuifbare schermen van polycarbonaat aan de buitenkant, waarmee het gezin zowel de privacy als ventilatie kan regelen.

De House of the Year-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Royal Institute of British Architects (RIBA) aan het best ontworpen huis in het Verenigd Koninkrijk. Green House kwam als beste uit een longlist van 20, die werd teruggebracht tot een shortlist van zes, waaronder Cowshed van David Kohn Architects - het bureau dat vorig jaar de RIBA House of the Year Award won.

Bron: Dezeen
Deel deze video:
Onze partners