PROJECT. Herbestemmming Klooster Meer (aNNo architecten, DAS-architecten & D+A)

Village Square Meer, Antwerp, BELGIUM from Europa Nostra on Vimeo.

Een beschermde kloostersite krijgt na vele jaren een tweede leven. Tegelijkertijd blaast deze herbestemming nieuw leven in de kern van het Kempense dorp Meer. Erfgoed met een plus, meer moet dat niet zijn. Maar wél ruim voldoende voor een prestigieuze European Heritage Award / Europa Nostra Award 2023.

In 1879, volle schoolstrijd, wordt in de Mussenakker in Meer de eerste steen van een katholieke school gelegd. Door de jaren heen komen er stelselmatig gebouwen bij: een klooster in 1900, een huishoudschool in 1908 en een parochiezaal in 1927. Daarna volgen de gebouwen elkaar in sneltempo op. De vijf eerste gebouwen zijn vandaag beschermd als monument en ook de omgeving is beschermd als dorpsgezicht. 

Ontwerp met coherent verhaal

De site is een begrip in de omgeving maar staat al enkele jaren leeg tot enkele enthousiaste dorpsbewoners de krachten bundelen. vzw Klooster Meer wil koste wat het kost nieuw leven blazen in de site. Het moet opnieuw de spil van het dorp worden. Samen met een sociale huisvestingsmaatschappij de Noorderkempen krijgen ze het erfpacht en coördineren ze de herbestemming. Teamwork zoals het hoort. Ze halen aNNo aan boord voor de restauratie en herbestemming van de waardevolle monumenten. DAS-architecten tekenen het ontwerp voor de sociale woningen en D+A voor de buitenaanleg. 

Veel partners betekent ook veel wensen. Grootste uitdaging is om deze op één coherente lijn te krijgen. Om ontmoeting, werkgelegenheid, verenigingsleven, toerisme enzovoort in één verhaal samen te brengen.

Bron: aNNo architecten
Deel deze video:
Onze partners