PROJECT. Korbeek Winners (Carton123 architecten) | Dag van de architectuur

Op 10 september tijdens de Dag van de architectuur kun je binnenwandelen bij meer dan 100 bijzondere gebouwen, monumenten en ontwerpbureaus in Vlaanderen en Brussel. Twaalf master- en doctoraatstudenten selecteerden een honderdtal architecturale projecten binnen het thema ‘Een speelveld’. Een van de geselecteerde projecten is ‘Korbeek Winners’, een meersgezinswoning in Leuven van Carton123 architecten. In deze video geven curatoren Elise Gaeremynck en Charlotte De Pesseroey je een rondleiding in het project.

Korbeek Winners is een combinatie van collectief wonen en duurzaam bouwen. Het gaat op inventieve wijze om met de uitdaging van verdichting en is daarmee een baanbrekend project in zijn vakgebied. Hiermee sluit het aan bij de bouwshift van 2040, die stelt dat we dichterbij elkaar moeten wonen. In dit project bundelen drie gezinnen uit dezelfde familie hun woonwensen en fungeren ze als kritische opdrachtgevers. De architecten nemen een ondersteunende rol aan om hun woonvisie te verwezenlijken.

 

Tetrismodel 

Dit co-housing project nestelt zich subtiel in het dorpse karakter van de voorstad van Leuven. Het gebouw volgt de ritmiek van de omliggende individuele rijwoningen, waardoor het naadloos in het straatbeeld past. Toch is het pand uniek. Carton123 slaagt er namelijk in vier woonunits als een Tetris-puzzel te plaatsen op een perceel waar normaal gesproken slechts drie huizen staan. Het middelpunt van het ontwerp is een ruime patio waar alle voordeuren samenkomen. Deze plek doet dienst als een ontmoetingsplek voor de familieleden.

 

Bundeling van woonwensen 

De architecten stemmen de woonunits af op de specifieke noden van elk gezin, waardoor ze onderling sterk verschillen. In de eerste woonunit voorzien ze ondergrondse slaapkamers. Dankzij hun plek in de voormalige kelder hebben de kamers een constante temperatuur en bieden ze aangename verkoeling bij warm weer. De tweede unit krijgt een open plan, waarin de oudste tienerzoon van zijn privacy geniet dankzij een eigen ‘kot’ in huis. In de unit van de grootouders hanteren de architecten de principes van levenslang wonen. Zo is de ruimte rolstoeltoegankelijk. De laatste unit volgt een klassieke planindeling en vervolledigt het geheel. Elk appartement heeft zijn eigenheid en individualiteit, maar toch heerst er een sterke samenhang en verbondenheid.  

Dit project is als een handschoen zijn die zich aanpast aan de veranderende noden van de familieleden. Het biedt een warme en flexibele thuis voor iedereen.

Onze partners