PROJECT. Nieuw UZ Gent-gebouw Nobel I bereikt hoogste punt (LOW Architecten & Wiegerinck)

Een nieuw hoogtepunt voor gebouw Nobel I op de campus van UZ Gent, zowel letterlijk als figuurlijk. Alle twaalf verdiepingen zijn nu gebouwd en dus is het hoogste punt bereikt. Er wordt volop verder gewerkt, want vanaf augustus nemen de eerste diensten er tijdelijk hun intrek. In de eerste fase doet het dienst als verhuisgebouw. Later wordt Nobel I het centrum voor innovatie, opleiding en onderzoek op de ziekenhuiscampus. De bouw ging de voorbije maanden snel vooruit. In deze video wordt in een halve minuut op de werken teruggeblikt.

Het toekomstgerichte gebouw Nobel I, ontworpen door LOW Architecten en het Nederlandse Wiegerinck, is het eerste dat binnen het masterplan een permanente plek toebedeeld krijgt. Zo krijgt Project U, het ambitieuze project dat van het UZ Gent het ziekenhuis van de toekomst moet maken, meteen ook een tastbare en zichtbare aftrap. In het najaar van 2024 zal deze nieuwe landmark voor de stad Gent in gebruik worden genomen.

Om zowel de snelheid van bouwen als de multifunctionaliteit van Nobel I te verzekeren, is gekozen voor een prefabformule met modulaire binnenopbouw. Alleen de dragende kern van het gebouw wordt op de campus zelf gestort. De dragende gevel en de rest van de dertien bouwlagen worden samengesteld aan de hand van prefabonderdelen. Zo ontstaan er grote open ruimtes die zich makkelijk laten (her)invullen naargelang de activiteiten waarvoor ze moeten dienen.