PROJECT. Rinkkaai (evr-architecten, KCAP, OMGEVING, OM/AR & Fris in het landschap)

Verspreid over zes gebouwen plant projectontwikkelaar Rinkkaai een 300-tal nieuwe woningen en buurtondersteunende functies. De groene omgeving rondom die gebouwen zal de overgang vormen tussen de Blaarmeersen en het toekomstig Rijsenbergpark. Recent gaf de stad Gent groen licht voor de bouw van een nieuwe woonwijk. In deze video doet architect Niels Baeck van evr-architecten, dat samen met KCAP, OMGEVING, OM/AR en Fris in het landschap instaat voor het ontwerp, het project uit de doeken.

Rinkkaai, gelegen op minder dan 2 km van het station Gent-Sint-Pieters, fungeert als de verbindende schakel tussen dit station en de Blaarmeersen. Het project bestaat uit zes nieuwe gebouwen aan de rand van een groen park, met in totaal 308 woningen en diverse buurtvoorzieningen, waaronder een buurthuis, buurtwinkel en apotheek. Daarnaast is er een ondergronds parkeergebouw en zijn er fietsenstallingen beschikbaar.

Het concept van Rinkkaai omvat zes paviljoenen aan de rand van een nieuw openbaar park, met twee opvallende torens: de Kaai aan de westzijde en de Ring aan de oostzijde. Andere middelhoge gebouwen, zoals de Parkwachter, de Villa, het Paviljoen en het Brughuis, hebben elk hun eigen specifieke programma. Het project richt zich op intergenerationeel wonen, met 40% van de woningen aangeboden als betaalbare opties. Er zijn tevens bijzondere woongroepen, zoals cohousing in het Paviljoen en rolstoeltoegankelijk wonen in het Brughuis.

Duurzaamheid staat centraal in het Rinkkaai-project, met aandacht voor sociale duurzaamheid, een collectief energiesysteem op basis van geothermie en zonnepanelen, en waterbesparende maatregelen zoals hergebruik van regenwater en grijswaterzuivering. De toegevoegde waarde voor de buurt ligt in de nieuwe parkstructuur, de verbeterde Fabiolalaan met drie nieuwe buurtpleinen, en de fietsvriendelijke infrastructuur die de mobiliteit sterk bevordert. Het ondergrondse parkeergebouw minimaliseert mogelijke hinder op de Fabiolalaan, en de verkeersveiligheid is gegarandeerd door een heldere ontsluiting en overzichtelijke verkeerssituatie.

Bron: Rinkkaai
Deel deze video:
Onze partners