Wordt groene gordel boven Stockholm nieuw stadsdistrict?

JÄRVA STADSPARK_KONTORSVERSION_3 from Anders Berensson Architects on Vimeo.

Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Anders Berensson Architects werkte een voorstel uit om de onderbenutte en moeilijk toegankelijke groene zone ten noorden van Stockholm - Järvafältet te transformeren tot een nieuw stadsdeel met een uitgestrekt park. In opdracht van de lokale centrumpartij werkte het bureau een ontwerp uit rond een wijk die groeit van volkstuintjes tot wolkenkrabbers met aaneengeschakelde dakterrassen die de stadswijk tot een beklimbare heuvel maken.

Het park

Het huidige groene gebied bestaat uit landbouwgrond die op veel plaatsen ontoegankelijk is. Het gebied heeft weinig natuurlijke verbindingen tussen de voorsteden ten noorden en ten zuiden van het gebied en is moeilijk toegankelijk. Het voorstel wil van Järvafältet een stadspark maken en het gebied toegankelijk maken voor de omliggende wijken. In het voorstel worden duidelijke voetgangers- en fietspaden voorgesteld tussen de voorsteden ten noorden en ten zuiden van het park en een 'trage weg' voor voetgangers, fietsers en auto's rond het park. De plaatselijke heuvel Granholmstoppen wordt hoger gebouwd en voorzien van een ski- en mountainbikepiste op de noordelijke helling. De plaatselijke beek Igelbäcken zal worden verbreed waar dat technisch mogelijk en ecologisch geschikt is en water leveren voor een nieuw meer om in te zwemmen en te schaatsen. In het park komen verschillende sportvelden en oefenpaden voor hardlopen, fietsen, paardrijden en skiën in de winter. Het park zal ook barbecueplekken, kleine openbare hutten en een amfitheater bevatten met ruimte voor grote openluchtevenementen zoals theater en concerten.

 

De stad

Het nieuwe stadsdeel zou kleine tot hoge houten gebouwen bevatten met ongeveer 12.000 nieuwe appartementen en 140.000 vierkante meter kantoor- en bedrijfsruimte die de voorsteden Rinkeby in het zuiden en Kista in het noorden met elkaar verbinden.

De nieuwe wijk zal een mix zijn van de architectuur van de bestaande gebouwen rond Järvafältet, variërend van kleine volkstuintjes en stadswoningen dicht bij het park tot wolkenkrabbers in het stadscentrum. Een groene wig blijft behouden langs Igelbäcken en wordt een park door de nieuwe wijk. Het nieuwe stadspark wordt via loopbruggen op de dakterrassen uitgebreid en wordt de hoogste parkpromenade van Stockholm met uitzicht op het noorden van Stockholm.