De stad Genk heeft een definitieve bestemming gevonden voor het laatste deel van de voormalige Ford-site: een moderne logistieke campus. Het project, een samenwerking tussen Group Machiels en transportbedrijf H.Essers, bevat een herkenbaar poortgebouw van 11 verdiepingen, dat een nieuw gezicht zal geven aan de regio Genk-Zuid. Het ontwerp van de nieuwe Genkse landmark is van de hand van het Antwerpse bureau BINST ARCHITECTS.
De vernieuwing van het oud gerechtshof op de Hasseltse Havermarkt, één van de meest monumentale gebouwen van de provincie, komt in een nieuwe en beslissende fase: na het bouwverlof start de ontmanteling en de sanering. Het nieuwe herbestemmingsproject van de ontwikkelaars Kolmont en Tans Urban Landmarks, naar een ontwerp van Zesth Architects en Architectenbureau Michel Janssen, is een uitstekend voorbeeld van binnenstedelijke stadsontwikkeling met respect voor de historische waarde, maar met het oog op de toekomst.
In opdracht van vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland verbouwde ontwerpbureau Hippo Architecten een bestaande schachtbok tot toegangspoort en CO2-neutraal onthaalgebouw voor het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen. Waar vroeger steenkool uit de grond werd gehaald om gebouwen te verwarmen, wordt nu de bodem gebruikt om het bezoekerscentrum te verwarmen en te koelen.
Tweemaal goed nieuws voor het recent Limburgs erfgoed. Zowel hotel Chemin de Fer in Tongeren als het voormalig administratief centrum in Hasselt worden alsnog behouden en herbestemd. En tweemaal lag protest tegen de niets ontziende sloophamer aan de oorsprong van de ommekeer in het dossier.
Tweeëneenhalf jaar na het voornemen tot onteigening en afbraak van het iconische Hôtel de Chemin de Fer in Tongeren werd een vergunning afgeleverd voor de herbestemming, renovatie en uitbreiding. Hiermee wordt deze interbellumparel gevrijwaard van de sloop.
Architectenbureaus Multiple en a2o architecten realiseerden in Genk een woonproject gesitueerd op een voormalig kloosterterrein uit de jaren 1950. De 45 nieuwe woningen zijn onderverdeeld in drie woningtypologieën: drie appartementsgebouwen, zes rijhuizen met drie niveaus en vijf rijhuizen met twee niveaus, allemaal genesteld in de tuinen van het vroegere klooster.
Marie Frioni is architect-partner bij Architectuur Depot in Maasmechelen. Maar ze is ook de kleindochter van Luigi Frioni (IT), die mijnwerker was in de steenkoolmijn van Eisden. En dat is niet zonder betekenis. Want op dit moment kun je in het SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen (NL) gaan kijken naar een tentoonstelling van Marie Frioni over de transformatie van mijndorp Eisden (en bij uitbreiding Maasmechelen) naar een plek waar niet steenkool maar water het leitmotiv wordt voor stadsontwikkeling. Marie presenteert er een aantal recente projecten, die ons nieuwsgierig maken naar ander werk en naar wat haar als architecte zoal inspireert...
Marie Frioni, architect-partner bij Architectuur Depot, stelt op een expo in SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen (NL) een aantal projecten voor waaraan ze de afgelopen zeven jaar heeft mogen meewerken. Thema’s van die projecten zijn 'Water mining – water als product', 'Water toerisme – groen/blauw toerisme' en 'Water als leitmotiv voor stadsontwikkeling'. Sommige hiervan zijn projecten in realisatie, andere inspirerende studies of misschien gewoon "dreaming out loud".
Het waterskipark Terhills Cablepark in Dilsen-Stokkem krijgt in 2024 een indrukwekkend nieuw clubhuis dat perfect opgaat in de natuurlijke omgeving. De aanvraag voor de bouwvergunning is ingediend en de werkzaamheden zullen naar verwachting eind oktober van start gaan. Het ontwerp voor het clubhuis komt van het Genkse bureau Contour Architecten.
De monumentale watertoren in Heukelom krijgt na vijf jaar wachten eindelijk groen licht voor herbestemming tot een Bed & Breakfast. Projectontwikkelaar NV Wage uit Bilzen heeft de omgevingsvergunning in ontvangst genomen en hoopt de werken af te ronden tegen eind 2024, begin 2025. Het aangepaste ontwerp is van Verjans Pieter Architecten uit Hoeselt.