Voor De Kerselaar vzw, een organisatie in Overijse die zorg en ondersteuning biedt op maat aan volwassenen met een beperking, werd de zomer van 2024 er een om nooit meer te vergeten. De zorginstelling zag immers haar langverwachte nieuwbouw van toegankelijke residenties, dagactiviteitencentrum en polyvalente ruimte voltooid. Naar een ontwerp van archipelago architects werd de voormalige kloostertuin het nieuwe kloppende hart van De Kerselaar, met een totaal veranderd uitzicht, een nieuwe horizon.
Eind mei opende restaurant Haut in Oostende. Het nieuwe finediningadres van chef-kok Dimitri Proost en manager/maître d’hôtel Randy Degroote bevindt zich op de 28ste verdieping van de Oostendse SKY Tower One en is daarmee het hoogste restaurant van België. Met de bijzondere ligging aan zee en een weergaloos panorama als belangrijke troeven, ging het interieurontwerp naar TJIP. Het Belgische interieurarchitectuurbureau heeft verschillende residenties aan zee op zijn palmares en zorgde voor een sereen verfijnd interieur dat disconnecteert en alle aandacht naar het uitzicht en de foodbeleving laat gaan.
Een ode aan de jaren '70, met een knipoog naar die baanbrekende cultuur die nog steeds fascineert en herinneringen oproept. Dit kenmerkt 'Pop', de gloednieuwe en uitgesproken keramiekcollectie van Sartoria, een van de Terratinta Group-merken. De collectie brengt ons terug naar een tijd waarin stijlen, materialen en technologieën een dynamisch trio vormden.
De Heilig Hartkerk in de Gentse Dampoortwijk deed recent de deuren open. Na twee jaar werken is de kerk omgetoverd tot een ontmoetingsplek voor de buurt. Er is een nieuwe verdieping voor activiteiten en op het gelijkvloers opent er na de zomer een sociaal restaurant. De vroegere sacristie wordt de uitvalsbasis van Chiro Heilig Hart. De Heilig Hartkerk kreeg ook een nieuwe naam: Hartetroef. Een jury van buurtbewoners en buurtorganisaties koos de naam uit een 70-tal inzendingen.
Antwerpen is traditioneel één van de steden die het moeilijk heeft om jonge gezinnen in de stad te houden. Om daarop een antwoord te bieden is het nieuwe project terhaven aan het Kattendijkdok helemaal ontworpen op maat van gezinnen. Door Antwerpse en Zweedse architecten de handen in elkaar te laten slaan, is een gebouw ontworpen met 67 appartementen die een pak ruimer zijn dan de traditionele nieuwbouw. Er is ook een glijbaan als trap naar de binnentuin en voldoende bergruimte voor (kinder-)fietsen en kinderwagens. De grondwerken zijn ondertussen gestart. In het najaar van 2026 zouden de eerste gezinnen hun intrek kunnen nemen.
Het businesscentrum In The Yard, gelegen naast het hoofdkantoor van bouwbedrijf Camino in Drongen, is na zo’n 2,5 jaar volledig klaar. Het gaat om één van de duurzaamste kantoorgebouwen van België en weerspiegelt hoe het kantoor van de toekomst er moet uitzien. Naast het ecologische aspect, wordt ook de gezondheid van de gebruikers maximaal vooropgezet. “Met In The Yard voorzien wij een aangename werkplek waar verbinding centraal staat voor een mix van bedrijven, gaande van start-ups tot gevestigde waarden”, klinkt het bij Camino. Het ontwerp voor het gloednieuwe businesscentrum is van het Brugse bureau Salens Architecten.
BZIO (Bundeling Zorginitiatieven Oostende) heeft van Stad Oostende een bouwvergunning verkregen voor een grootschalige opfrissing en renovatie van het bestaande IMBO gebouw. Dit project ontvangt VIPA-steun van de Vlaamse overheid en is erkend als een precair dossier. Het richt zich op het verbeteren van de patiëntveiligheid en -beleving. Het ontwerp, uitgewerkt in samenwerking met DETOO Architects uit Oostende, is verfijnd door multidisciplinaire werkgroepen. De lokale buurt is betrokken en geïnformeerd, wat het project een sterk participatieve structuur geeft.
Recent opende naast de Kattendijkdok op het Eilandje in Antwerpen het nieuwe Cella Restaurant & Bar. Cella vindt onderdak in een oude loods, die volledig werd getransformeerd door architect Raf De Backer en de Belgische interieurarchitecten van Grain Designoffice. Niet alleen de keuken en het kosmopolitische interieur doen watertanden, ook het zicht op het water en alle belangrijke Antwerpse highlights maakt dineren hier tot een bijzondere beleving.
Het Hasseltse ontwerpbureau BPA Groep Architectuur kreeg na een architectuurwedstrijd de opdracht voor het ontwikkelen en uitbouwen van Molenhof Beringen, een bestaande dienst voor de residentiële opvang van kinderen van 0 tot 12 jaar. In eerste instantie werd voorop gesteld dat de bestaande gebouwen gerestaureerd zouden worden. Tenslotte werd beslist om een technisch en organisatorisch hedendaags gebouw in de ruime tuin te plaatsen en het oude gebouw te verkopen.
De stad Diest koos B2Ai Architects, West Architectuur en aannemer Beneens bouw en interieur voor de bouw van het nieuwe SOK ontmoetingscentrum in deelgemeente Deurne. Het gebruiksvriendelijk, toegankelijk en duurzaam gebouw is het resultaat van een intensief participatietraject waar de noden en verwachtingen van verenigingen, sporters en dorpsbewoners bevraagd werden. Het stadsbestuur van Diest hoopt om in het najaar van 2024 van start te gaan met de werken. De uitvoeringstermijn wordt geschat op anderhalf jaar.