Sinds 2009 gaat Bis, (ver)bouw- en interieursalon samen met de Orde van Architecten - Vlaamse Raad jaarlijks op zoek naar inspirerende architectuurprojecten. Dit jaar draait alles rond ‘retrofit’: een boeiend thema met een actuele en duurzame insteek. 63 architecten dienden hun meest passende ontwerp in. Vier juryleden gingen ermee aan de slag. Uiteindelijk werden vier winnaars gekozen: BLAF Architecten, Veldhuis Architectuur + Karibu Architecture, Guerrilla Office Architects en Tweestroom Architecten. BV VELD Architecten kreeg een Eervolle Vermelding.
De tweede Architectuurprijs Gent gaat naar het coöperatieve woonproject Bellefleur van Havana architectuur en de robuuste woningen voor mensen met een verleden van dakloosheid van AE-architecten. Zowel de vakjury als de jongerenjury geven daarmee een sterk signaal: betaalbaar wonen staat hoog op de agenda.
Tal van factoren spelen een rol bij valincidenten op trappen, zowel persoonsgebonden als omgevingsfactoren. Verlichting is één van de omgevingsfactoren die de zichtbaarheid en dus de veiligheid van trappen kunnen verbeteren. Zo moet er aandacht besteed worden aan de verlichtingssterkte, de uniformiteit van de verlichting en het risico op verblinding. Hiervoor is een goede samenwerking tussen schrijnwerker, architect en elektricien vereist.
In de Oudemansstraat, middenin het Antwerpse Schipperskwartier, renoveerde stadsontwikkelingsbedrijf AG Vespa een gebouwencomplex naar een ontwerp van WOONWERK architecten. Met de herinvulling van het complex geeft AG Vespa een belangrijke impuls aan de straat en aan de wijk. Het project vormt het sluitstuk van de herontwikkeling van het volledige bouwblok en past in het stedelijk grond- en pandenbeleid waarbij leegstaande en verkrotte pandean na grondige renovatie als kwaliteitsvolle en duurzame woningen opnieuw op de markt worden gebracht. Op die manier krijgt de opwaardering van een aantal stadswijken een belangrijke impuls.
Het Nederlandse architectenbureau Studioninedots onthulde in de nieuwe stadswijk Belvédère in Bordeaux met trots het voltooide project Facette. Het ontwerp is een antwoord op de vraag om een plek die stimuleert tot nieuwe manieren van werken en die de flexibiliteit, samenwerking en diversiteit biedt die ondernemers nu nodig hebben. In een tijd waarin werk steeds meer los komt te staan van vaste tijden en plaatsen, ligt de waarde van het gebouw in vernieuwende ruimtes die ontmoeting en samenwerking stimuleren.
Het Antwerpse ontwerpbureau B-architecten heeft, in samenwerking met ontwerpstudio Veld., de eerste fase voltooid van City Dox 7, een gemengd project in de Brusselse kanaalzone. Het project herdefinieert het gehele bouwblok en combineert woningen, commerciële ruimtes en een middelbare school tot een samenhangend geheel met een sterke stedelijke uitstraling. Opvallend zijn de open structuren die de overgang naar het publieke domein vormgeven: enerzijds de loggia’s die de appartementen voorzien van aangename buitenruimtes met zonnige uitzichten op het park; anderzijds de gestapelde plateaus die de speelplaats omvormen tot een verticale beleving en een open stadsruimte.
Architectenbureaus a2o, Ontwerpatelier Peter Jannes en Multiple hebben de eerste prijs gewonnen voor hun renovatieontwerp van de Flèche-site, een iconisch voorbeeld van Brusselse sociale huisvestingsarchitectuur uit de jaren 1970. Het project is strategisch gelegen binnen het Brusselse stadsraster en beoogt een vernieuwde identiteit voor de site te creëren die harmonieert met de omgeving. De renovatie zal niet alleen de leefkwaliteit van de 152 wooneenheden verbeteren, maar ook de omliggende wijk positief beïnvloeden.
Na een grondige make-over opende het Rubenshuis op 30 augustus opnieuw de deuren. Een bezoek start dan vanaf Hopland 13. Het gloednieuwe gebouw van Robbrecht en Daem architecten geeft toegang tot Rubens Experience, de weelderig heraangelegde baroktuin – ontworpen door Ars Horti - en de bibliotheek. Hiermee is het eerste grote verbouwluik van het Rubenshuis voltooid.
Het Zweedse ontwerpbureau White Arkitekter heeft in haar thuisland het indrukwekkende project Kärven voltooid, een unieke uitkijktoren die opvalt door een netwerk van houten balken die doen denken aan "een bundel gedraaide rietjes". De toren, met een hoogte van 12 meter en een breedte van zeven meter, bevindt zich in het Zweedse natuurreservaat van Getterön. Zijn opvallende hyperboloïde structuur bestaat uit 140 houten balken gecombineerd met metalen ringen, wat zorgt voor een opvallend visueel effect.
De Nationale Bank van België (NBB) heeft plannen aangekondigd om haar hoofdkantoor tegen 2030 te renoveren, met als doel een moderne en duurzame werkruimte te creëren die al het personeel samenbrengt onder één dak in Brussel. Na een openbare aanbesteding werd het ontwerp van het project toegewezen aan KAAN Architecten en LOW Architecten (consortium Statuur). Het ambitieuze renovatieplan van de NBB weerspiegelt haar inzet om hedendaagse elementen te combineren met het behoud van historische waarden. Het resultaat zal een herkenbaar hoofdkantoor zijn dat duurzaamheid, openheid en schoonheid belichaamt, terwijl de tijdloze grandeur behouden blijft.