In het kader van het Kempenlab Regeneratieve Dorpse Architectuur organiseert het platform voor architectuur en ruimte AR-TUR op maandag 23 september 2024 in de Warande in Turnhout een lezing en workshop door de Londense architect Michael Pawlyn.
Het Belgische ontwerpbureau Studio Part heeft een demonteerbare metalen mal ontwikkeld die jonge wilgentenen aanmoedigt om uit te groeien tot een zelfdragende bank. Tenir - ‘vasthouden’ in het Frans - is ontworpen om de wilgentakken te leiden zodat ze in elkaar verstrengeld raken en een gebogen vorm volgen die uiteindelijk een comfortabele zitplaats biedt.
Op de Scharphoutsite in Lissewege bouwt Stad Brugge naar het ontwerp van Architectuuratelier Dertien12 een circulair ontmoetingscentrum met inkomhal en onthaalbalie, ruimtes voor een hedendaagse bibliotheek, polyvalente sporthal met kleedkamers, lokaal dienstencentrum met ingerichte keuken, vergaderruimtes en jeugdlokalen. Daarnaast wordt ook de omgevingsaanleg gerealiseerd als park met sfeervolle verlichting, wandelpaden en zitbanken. Er is ruimte voorzien voor een groene parking voor 50 voertuigen, een overdekte fietsenstalling, een ruim terras met petanqueveld, speelplein en skatepark. Het landschapsontwerp is gemaakt door Studio Basta.
Onze noorderburen hebben een primeur: bouwen met afvalhout. The Urban Woods, bekend van de modulaire woningen in abonnementsvorm, draaiden de eerste schroef in een massieve bouwplaat voor hun modulaire woningen. Deze ‘doorbraak voor CO₂ problematiek’ is het resultaat van een ketenbrede samenwerking.
Neem een lengte voorsprong met het nieuwe programma van Leefmilieu Brussel aan opleidingen en seminaries duurzame gebouwen voor bouwprofessionals actief in onze hoofdstad.
In opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij Woontrots zal Woonwerk Architecten in samenwerking met Dethier en Machiels Building Solutions bv instaan voor de vervangingsbouw van 33 sociale woningen in de tuinwijk ‘Acacia’ in Sint-Stevens-Woluwe. De combinatie van off-site geproduceerde houtskeletbouw met traditioneel gevelmetselwerk zorgt voor behoud van het karakter van de wijk. De bestaande woningen worden vervangen door duurzame, biobased en energiezuinige E=0 woningen. Dankzij deze aanpak zullen de bewoners reeds na enkele maanden kunnen intrekken in hun nieuwe woning.
De Heilig Sacramentskerk in de wijk Groenenhoek in Berchem maakt plaats voor een nieuwbouwproject van Woonhaven Antwerpen. Op de plek van de kerk komt een gemengd programma van zo'n 16 sociale huurwoningen, een kinderdagverblijf, een liturgische ruimte en een ruimte voor voedselbedeling. Er wordt een sociaal project gerealiseerd dat verankerd is in de buurt en afgestemd op de maatschappelijke noden van vandaag. Een nieuw voorplein dat aansluit op het marktplein maakte deel uit van de opdracht. Na een architectuurwedstrijd besliste de jury om de ontwerpopdracht te gunnen aan POLYGOON Architectuur en ROOILIJN architectuur i.s.m. Cluster Landscape, Palmers+Stokmans en BM Engineering.
Batibouw 2024 sloot onlangs de deuren. Opnieuw stalden bouwers en leveranciers van bouwmaterialen er hun koopwaar uit voor de bouwlustige Vlaming. Daarbij ging terecht veel aandacht naar energieneutraal bouwen en energie-efficiënt renoveren. Wat echter opvalt, is dat hiervoor haast uitsluitend nagelnieuwe producten worden aangeprezen. Ging je op de beurs op zoek naar materialen uit afbraak die aan een tweede leven toe zijn of die uit afvalmateriaal bestaan, dan kwam je van een eerder kale kermis thuis. Van enige aanzet tot een overgang naar circulair bouwen was op de Heizel nog niet veel sprake.
Sam Chartouni, een jonge Limburgse ondernemer, heeft een innovatieve technologie ontwikkeld om aerogel, een kostbare superisolator die toegepast wordt in de ruimtevaart, op een duurzame manier te gebruiken in de bouwsector. Met een financiering van 30 miljoen euro heeft hij plannen om zijn eerste fabriek in Genk te vestigen.
Tuin van Padua is een duurzaam, sociaal en toegankelijk cohousingproject voor 17 gezinnen in en rond de voormalige kerk Sint-Antonius van Padua in Gentbrugge. In de kerk werd een box-in-box geplaatst waar de bewoners vergaderen, koken, eten, feesten, en waar de kinderen kunnen spelen. Elk gezin heeft zijn eigen woning en daarbovenop delen de bewoners een bibliotheek, twee logeerkamers, een telewerkruimte, wasruimte, werkatelier, tuin en dakterras. Tuin van Padua excelleert dus in gedeeld en meervoudig ruimtegebruik. Bovendien werd het erfgoed maximaal gerespecteerd en zijn zo veel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt. Kortom: een project dat de ruimtelijke kwaliteit echt verhoogt.