Voor de 5e keer op rij worden studenten hoger onderwijs door studiebureau SBE uitgedaagd tot een bijzonder ontwerp. Dit keer verplaatst de Challenge zich naar de site rond de Royerssluis te Antwerpen. Op huidig ogenblik is dat één grote werfzone, maar in de toekomst zal deze site een sleutelrol op zich nemen als scharnierpunt tussen stad en haven.
Het Belgische ingenieurs- en ontwerpbureau SBE heeft grote internationale erkenning gekregen voor hun ontwerp van de Vlasbrug, een innovatieve fietsbrug over de Leie. Het ontwerp won de prestigieuze Architizer A+ Award in de categorie 'Transportinfrastructuur'. De prijs, een initiatief van architectuurplatform Architizer, is een grote erkenning in de internationale architectuurwereld en wordt bepaald wordt door een publieksstemming en een internationale vakjury. Voor deze twaalfde editie werden projecten beoordeeld uit meer dan 80 landen.
Een samenwerkingsverband tussen Londense en Luikse architectenbureaus is geselecteerd om de nieuwe PXL-Businesshub in Hasselt te ontwerpen. Onder begeleiding van de Vlaamse Bouwmeester organiseerden Hogeschool PXL en SyntraPXL een architectuurwedstrijd voor dit project. Uit zestig inzendingen kwam het ontwerp van Laboratoire uit Luik en Sergison Bates architects uit Londen als winnaar uit de bus.
De taskforce van SALKturbo heeft aan 8 projecten het SALKturbo-label toegekend. Dit betekent dat deze projecten een bijdrage leveren aan de ambitie om de Limburgse economie competitiever, digitaler, duurzamer en inclusiever te maken. De teller staat inmiddels op 82 SALKturbo-projecten, goed voor een investeringsvolume van meer dan 232 miljoen euro. “Vijf van deze projecten kunnen onmiddellijk van start gaan omdat de Taskforce ook de inzet van Europese middelen heeft goedgekeurd”, aldus Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns en voorzitter van de Taskforce SALKturbo Tom Vandeput. Ook drie projecten van de vorige rondes krijgen EFRO-steun.
De Brilluxbrug, gelegen in Münster, is een opvallende blikvanger die 20 verschillende kleurschakeringen telt over een afstand van 40 meter. Deze brug fungeert als een essentiële verbinding tussen werk en opleiding aan de ene kant en tijdelijke huisvesting aan de andere kant op het terrein van de verf- en coatingsfabrikant Brillux. Het filigrane ontwerp en de transparantie van de verticale oppervlakken zorgen ervoor dat de brug naadloos opgaat in het stadslandschap. ZINQ Group stond in voor de hoogwaardige poedercoating die een optimale bescherming biedt tegen weersinvloeden, aangebracht door Castrop-Rauxel experts van COATINQ.
De Pater Sangersbrug, ook wel beter bekend als de Maasbrug, verbindt België met Nederland bij Maaseik. De brug is al meer dan 70 jaar oud en dus dringend aan vervanging toe. In opdracht van de Vlaamse Waterweg wordt daarom ten zuiden van de huidige brug een nieuwe brug gebouwd naar een ontwerp van ZJA, Sweco en Arcadia: een elegante dubbele boogbrug die in het midden van de rivier harmonieus samensmelt. Met zijn zachte en golvende vorm voegt de brug niet alleen visuele allure toe aan deze belangrijke verbinding over de Grensmaas. Ook symboliseert ze de historische en culturele band tussen de Limburgse regio’s aan beide zijden van de Nederlands-Belgische grens.
De fiets is aan een straffe opmars bezig. Met de expo Op de fiets! wil Architectuurwijzer pleiten voor een zorgvuldige aanpak van onze fietsinfrastructuur. De expo presenteert fietsbruggen van vandaag en morgen, door het Belgische ontwerp- en ingenieursbureau Ney & Partners. Wie wil, kan de expo bezoeken mét gids! Schrijf je alvast in voor zondag 14 april of 12 mei.
Internationaal gelauwerd ingenieur-architect Laurent Ney, oprichter van Ney & Partners, geeft op dinsdag 12 maart 2024 een lezing in CCHA. En jij kan erbij zijn. Stuur zo snel mogelijk een mailtje naar info@architectura.be. Winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.
Sinds kort kent de fiets weer een sterke opmars in Vlaanderen. Dit succes is niet enkel te danken aan de snellere en comfortabele fietsen. Ook nieuwe fietspaden, tunnels en bruggen maken het aangenamer, veiliger en soms zelfs sneller om je per fiets te verplaatsen. Met een expo over fietsbruggen van het Belgische ontwerp- en ingenieursbureau Ney & Partners wil Architectuurwijzer pleiten voor een zorgvuldige aanpak van de fietsinfrastructuur. Dit vraagt om een goede opdrachtgever én een sterke samenwerking tussen architecten, ingenieurs, landschapsontwerpers, ecologen en mobiliteitsspecialisten.
Stad Gent heeft de vergunning goedgekeurd voor Rinkkaai, een duurzame woonwijk gelegen aan de Koningin Fabiolalaan tussen Gent Sint-Pieters en de Blaarmeersen. Rinkkaai, een project van ontwikkelaars Alides en CORES Development naar een ontwerp van evr-architecten, KCAP, OM/AR & OMGEVING, omvat 6 gebouwen met onder meer 308 bijna-energieneutrale (BEN) appartementen, horeca, buurtondersteunende faciliteiten en een publieke parkzone. Dankzij de uitvoerbare vergunning kunnen de werkzaamheden starten na de zomer. De eerste bewoners kunnen intrekken eind 2027.