Tal van factoren spelen een rol bij valincidenten op trappen, zowel persoonsgebonden als omgevingsfactoren. Verlichting is één van de omgevingsfactoren die de zichtbaarheid en dus de veiligheid van trappen kunnen verbeteren. Zo moet er aandacht besteed worden aan de verlichtingssterkte, de uniformiteit van de verlichting en het risico op verblinding. Hiervoor is een goede samenwerking tussen schrijnwerker, architect en elektricien vereist.
De toekomst is smart! Gebouwen worden steeds vaker ‘slim’, met geavanceerde technologieën en systemen die ze efficiënter, veiliger en duurzamer moeten maken. Installateurs zullen dan ook de handen vol hebben met geautomatiseerde verlichting, klimaatbeheersing, beveiligingssystemen, energiebeheer en slimme apparaten. Ook voor andere bouwprofessionals bieden smart buildings nieuwe uitdagingen én mogelijkheden. Om de drempels voor dit thema te verlagen, creëerde Buildwise een handige webpagina met een heldere en beknopte inleiding tot smart buildings.
Het innovatieve Gentse project Upoffiz | Upliving Loop5 van Upgrade Estate, Bontinck Architecture en Studio Basta is de winnaar van de allereerste Office Realty Award, een nieuwe prijs die wordt toegekend door de toonaangevende vastgoedbeurs Realty Belgium. Het baanbrekende campusmodel van Upgrade Estate brengt werken, wonen en gemeenschapsvorming op een duurzame en inclusieve manier samen, en staat daarmee model voor de toekomst van werkplekken.
Eind deze week opent de eerste grote projectruimte in ons land, waar mensen hun bouwplannen op ware grootte kunnen komen bekijken. Meer nog: ze zullen levensecht in hun plan kunnen stappen en zelf meubels plaatsen of muurtjes verschuiven. Array, zoals het nieuwe bedrijf heet, wil het leven makkelijker maken voor iedereen met bouwplannen. Het bedrijf uit Noord-Antwerpen zal vooral nauw samenwerken met vastgoedprofessionals zoals projectontwikkelaars, architecten of makelaars, die vaak te maken krijgen met verkoop op plan. Nu al wordt gekeken naar nieuwe locaties in Vlaanderen, en zelfs uitbreiding richting buitenland.
Het Zweedse ontwerpbureau White Arkitekter heeft in haar thuisland het indrukwekkende project Kärven voltooid, een unieke uitkijktoren die opvalt door een netwerk van houten balken die doen denken aan "een bundel gedraaide rietjes". De toren, met een hoogte van 12 meter en een breedte van zeven meter, bevindt zich in het Zweedse natuurreservaat van Getterön. Zijn opvallende hyperboloïde structuur bestaat uit 140 houten balken gecombineerd met metalen ringen, wat zorgt voor een opvallend visueel effect.
Knauf lanceert MyKnauf: het nieuwe webplatform voor architecten, aannemers en groothandelaars in bouwmaterialen. Met de nieuwe tool wil Knauf de meest complete digitale service aan zijn professionele doelgroep bieden.
Columba, de Gentse software-ontwikkelaar voor geo-toepassingen voor lokale overheden en politiediensten, lanceert Columba Assist. Een webapplicatie die artificiële intelligentie (AI) gebruikt om de werking van de dienst Omgeving te stroomlijnen en ambtenaren te ondersteunen in hun dagelijkse taken. De applicatie brengt structuur en inzicht in de enorme hoeveelheid geo-informatie en actuele wettelijke documenten en lokale regelgeving. Zo kunnen ambtenaren vragen sneller beantwoorden, dossiers efficiënter beoordelen en opvolgen en beter communiceren naar de bouwheer, architect of projectontwikkelaar.
De energieprestatieregelgeving staat samen met de EPC-attesten en de renovatieverplichting zwaar onder vuur. In een open brief noemt OVED, het overlegplatform voor Energiedeskundigen de regelgeving onwerkbaar en contraproductief. Dat er een probleem is, staat als een paal boven water, maar hoe we dat moeten oplossen, vereist een genuanceerd antwoord.
Bij KUBUS willen ze de klanten graag optimaal van dienst zijn. Daarom streven ze er altijd naar dat de software zo efficiënt en gebruiksvriendelijk mogelijk is. Ook bieden ze bij KUBUS ondersteuning via cursussen, maatwerk en onze dagelijks bereikbare Helpdesk. Om inzicht te krijgen in hoe de klanten de service en producten ervaren, voeren zij jaarlijks een klanttevredenheidsonderzoek uit. Op die manier weten ze exact waarin ze nog kunnen verbeteren.
SILT in Middelkerke was op meerdere fronten een bijzonder project om te realiseren. De geometrie van de hoteltoren vormde een grote uitdaging, aangezien rechte elementen nauwelijks voorkomen in het ontwerp. Bovendien vereiste de unieke locatie tussen dijk en duin een doordachte interpretatie van het bestaande normatieve kader om tot een uitvoerbaar en duurzaam resultaat te komen. Als uitvoerend architect ondersteunde Bureau Bouwtechniek de Nederlandse ontwerpende architect ZJA, zodat zij zich volledig op het ontwerp konden richten. Bureau Bouwtechniek hield ook controle op de uitvoering en zorgde ervoor dat de doelstellingen en het plan voor alle partners steeds duidelijk waren.