Doorzoek volledige site
Dossier

Circulair bouwen

Debat rond ecologische impact bouwsector: “Nood aan duidelijker beleid”

22-02-2019 Op de openingsdag van Batibouw brachten FISA en architectura.be zes autoriteiten samen voor een debat over de ecologische impact van de bouwsector. Wat opviel: de reeds genomen maatregelen, zoals onder meer de betonstop, woonbonus en LCA-studies van materialen, moeten volgens het panel dringend een concretere invulling krijgen. Een andere opmerkelijke vaststelling was de grote onenigheid rond de stelling dat de protestbeweging van de gele hesjes een indicatie is dat de burger niet financieel wenst bij te dragen aan een beter klimaat.

“Prestatiecontracten zijn de beste manier om circulaire renovaties te realiseren”

07-02-2019 Nu circulair bouwen stilaan een vertrouwd begrip is in de sector, groeit de interesse voor een gelijkaardige innovatie: circulair renoveren. Het Antwerpse bouwadviesbureau Factor4, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) sprongen alvast op de kar. Met het project CiRe (‘Circulair Renoveren’) mikken ze op de circulaire renovatie van publieke gebouwen. Daarvoor ontwikkelen ze een innovatief prestatiecontract dat ze zullen uittesten bij de renovatie van ruim 20 Vlaamse publieke gebouwen. Johan Coolen, die met Factor4 het project coördineert, legt op de website van Kamp C uit hoe CiRe de klassieke manier van renoveren grondig zal veranderen.

Naar een circulaire bouweconomie: future proof bouwen

29-01-2019 Duurzaam bouwen wordt vaak herleid tot energiezuinig bouwen. Maar veranderingsgericht en dynamisch bouwen met een doordacht gebruik van materialen is minstens even belangrijk om onze voetafdruk te verminderen. Dat over ‘circulair’ bouwen nagedacht wordt in de sector van sociaal wonen, lichten Roos Servaes (team Bouw) en Elmar Willems (team Vlaanderen Circulair) van de OVAM toe in  Woonwoord, het magazine van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).

Circulariteit in de bouwsector kwantificeren

28-01-2019 Initiatieven om de circulaire economie toe te passen in de bouwsector worden steeds meer gestimuleerd; hoe kunnen we er echter zeker van zijn dat de resultaten hoopgevend zijn? Toen Catherine De Wolf op zoek ging naar de tools die in België worden gebruikt om de circulariteit van gebouwen te kwantificeren, ontmoette ze Toon Possemiers, algemeen directeur van Cenergie. Dit duurzaamheidsexpertisebureau ontwikkelde C-CalC, een tool waarmee je kan meten in hoeverre een project circulair is.

76 resultaten gevonden