Doorzoek volledige site
Dossier

Circulair bouwen

Hergebruik brengt actoren van de bouwsector samen (deel 2)

06-12-2018 Waar vroeger de Leonidas chocoladefabriek lag in Brussel, wacht nu een indrukwekkende voorraad gerecupereerde materialen op een nieuwe bestemming, in de opslagplaatsen en de vereniging Rotor en haar autonome antenne RotorDC (Deconstruction/Consulting), die recent de 2018 Schelling Architecture Award ontvingen voor hun baanbrekende projecten op het gebied van hergebruik. Catherine De Wolf heeft Michaël Ghyoot geïnterviewd. Binnen Rotor is hij architect en projectverantwoordelijke. Hij is ook co-auteur van "Déconstruction et réemploi” samen met Lionel Devlieger, ingenieur-architect, Lionel Billiet, bio-ingenieur en stichtend lid van Rotor DC en André Warnier, architect. Hieronder kan u het tweede deel van het interview. Het eerste deel is eerder verschenen op architectura.be en kan u hier lezen. 

Innovatief clubhuis van circulariteit in Nederland

06-12-2018 Na de sloop van het oude hoofdkantoor van Mees Pierson aan het Rokin in Amsterdam, wat amper 25 jaar oud was en bouwkundig in prima staat, besefte ABN AMRO dat het anders moest. De bank vroeg de Architecten Cie om een nieuw ontwerp, maar dit keer moest er worden voldaan aan allerlei eisen met betrekking tot circulair bouwen. Het project moest meer worden dan alleen een uitbreiding van de vergaderfaciliteiten van het hoofdkantoor, het krijgt er een publieke functie bij. De bank zelf noemt het ‘een clubhuis van circulariteit’. Het ontwerp van de Architecten Cie voor het circulaire paviljoen van ABN AMRO is het eerste circulaire bouwontwerp in Nederland.

Circular Real Estate 2018: “Denkfase voorbij, tijd voor daden”

04-12-2018 In Wilrijk organiseerde Management Producties op 28 november het seminarie Circular Real Estate 2018. Bedoeling: projectontwikkelaars, architecten, aannemers en verschillende andere actoren uit de vastgoedsector samenbrengen om ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren rond circulair bouwen, maar vooral om hen die woorden ook zo snel mogelijk te laten omzetten in daden. “Want het is eigenlijk al niet meer 5 voor, maar ná 12. De denkfase is voorbij, vandaag breekt de doe-fase aan”, opende Brigitte Mouligneau, transitiemanager Circulaire Economie bij OVAM het congres.

Hergebruik brengt actoren van de bouwsector samen

28-11-2018 Waar vroeger de Leonidas chocoladefabriek lag in Brussel, wacht nu een indrukwekkende voorraad gerecupereerde materialen op een nieuwe bestemming, in de opslagplaatsen an de vereniging Rotor en haar autonome antenne RotorDC (Deconstruction/Consulting), die recent de 2018 Schelling Architecture Award ontvingen voor hun baanbrekende projecten op het gebied van hergebruik. Catherine De Wolf heeft Michaël Ghyoot geïnterviewd. Binnen Rotor is hij architect en projectverantwoordelijke. Hij is ook co-auteur van "Déconstruction et réemploi” samen met Lionel Devlieger, ingenieur-architect, Lionel Billiet, bio-ingenieur en stichtend lid van Rotor DC en André Warnier, architect.

Het platte dak van vandaag, de materialenvoorraad van morgen?

15-11-2018 De laatste tijd groeit het besef dat onze grondstoffen niet oneindig voorradig zijn. De grondstoffen voor dakdichtingsmaterialen vormen hierop geen uitzondering. De circulaire economie wil hierop een antwoord geven door de materialen die we vandaag gebruiken, te beschouwen als de grondstoffen voor morgen. Dit betekent niet alleen inzetten op recyclage, maar ook al nadenken over toekomstige uitdagingen en opportuniteiten. Ontdek hierover meer in dit WTCB-artikel. 

47 resultaten gevonden