In Utero is een multidisciplinaire artsenpraktijk in Antwerpen die zich richt op geboortezorg en de zorg voor jonge kinderen. Voor het interieurarchitectenbureau Contekst was dit de tweede samenwerking met het team van In Utero, wat het wederzijdse vertrouwen tijdens het ontwerpproces verder heeft versterkt.
In Sint-Katelijne-Waver is het startschot gegeven voor de afbraakwerken van de voormalige zorginstelling Borgerstein. In de plaats komt een nieuwe fase van Borgerwijk, de reconversie van de historische site naar een groene en duurzame woonwijk, die een thuis zal bieden aan in totaal 230 gezinnen, naar een ontwerp van BEEL Architecten, archipelago architects en de landschapsarchitecten van Ontwerpbureau Pauwels.
Voor De Kerselaar vzw, een organisatie in Overijse die zorg en ondersteuning biedt op maat aan volwassenen met een beperking, werd de zomer van 2024 er een om nooit meer te vergeten. De zorginstelling zag immers haar langverwachte nieuwbouw van toegankelijke residenties, dagactiviteitencentrum en polyvalente ruimte voltooid. Naar een ontwerp van archipelago architects werd de voormalige kloostertuin het nieuwe kloppende hart van De Kerselaar, met een totaal veranderd uitzicht, een nieuwe horizon.
Voor haar architectuurreis op 3 en 4 oktober 2024 koos Architectuurwijzer als bestemming Tilburg. Als erkenning voor de vele recente architecturale ontwikkelingen is in de Nederlandse stad dit jaar voor het eerst de Tilburg Architectuurprijs uitgereikt. Winnaar is de transformatie van Kloostercomplex Oude Dijk, door Shift Architecture and Urbanism, tot een hedendaags woon(zorg)complex.
UZ Gent heeft VK architects+engineers (part of Sweco) aangesteld om een geïntegreerd masterplan en de nieuwbouw van het UZ Gent te ontwerpen. De opdracht omvat onder meer de realisatie van een aantal voorbereidende en aanverwante projecten (12.710m²) en een centrale nieuwbouw (73.300m²). VK hertekent volledig de bestaande campus van 42 ha, momenteel met zowat 40 gebouwen, naar een compacte, intelligente health campus met een centraal en verbindend ziekenhuisgebouw. Het resultaat wordt een innovatieve, CO2-neutrale campus die klaar is voor de toekomst.
In Ieper is de werf gestart van CURAM, een psychiatrische zorginstelling bestaande uit een gesloten afdeling (HIC - High Intensive Care) en een open afdeling voor verslavingsbehandeling. Het project is een realisatie van BEEL Architecten, met ondersteuning van NEY & Partners voor de structurele aspecten, SDK Engineering voor de technische installaties, en De Fonseca voor de akoestiek. CURAM moet een state-of-the-art faciliteit worden die niet alleen voldoet aan de functionele eisen van moderne gezondheidszorg, maar ook een omgeving biedt die bevorderlijk is voor het welzijn van zowel patiënten als personeel.
In Munkzwalm ontwikkelt vzw Zorgnetwerk Cur@-Z een nieuwe zorgsite naar een ontwerp van DETOO ARCHITECTS. Het project voorziet residentiële en thuisondersteunende zorg- en dienstverlening in een woonzorghuis met 120 woongelegenheden, een dienstverleningscentrum, een lokaal dienstencentrum, een groep van assistentiewoningen en een kinderopvang. Dit alles ondergebracht in vier compacte gebouwen in een groene waterrijke omgeving.
Het Geïntegreerd Oncologisch Centrum van het Academisch Ziekenhuis van Luik, gelegen op de buitengewone site Sart-Tilman in Luik, stelt als gezondheidsinstelling de praktische én gevoelsmatige patiëntervaring centraal. Het door archipelago ontworpen gebouw, dat een ruim zicht heeft op de vallei, zet alle specialiteiten omtrent kanker (screening, behandeling, psychologische opvolging, dagziekenhuis, radiotherapie en wellnesscentrum) letterlijk en figuurlijk in het daglicht. Zoals het een geïntegreerde universitaire instelling betaamt, herbergt het Academisch Ziekenhuis ook laboratoria, vergaderzalen en ruimtes voor translationeel onderzoek.
Wanneer we aan een kamer in de psychiatrie denken, wordt dit vaak geassocieerd met de begrippen koud, kil, wit, steriel en afgesloten. Helaas is dit een fenomeen dat we vandaag de dag nog steeds aantreffen. Nochtans is dat allesbehalve een aangename en stimulerende omgeving voor een mens om een proces van ‘genezing’ door te maken. Zeker voor jonge kinderen is dit een aangrijpende gebeurtenis, die gepaard gaat met veel angsten en onzekerheden. Zeker ook omdat ze weggaan uit hun vertrouwde (thuis)omgeving en terechtkomen in een onbekende omgeving.
Op woensdag 19 juni 2024 organiseerden het Departement Zorg van de Vlaamse overheid en het Team Vlaams Bouwmeester een studiedag waar de resultaten en de conclusies van 12 jaar Pilootprojecten Zorg werden toegelicht. Naar aanleiding van deze studiedag verscheen een publicatie.