Tradities werken: aan het einde van elk jaar maakt Leefmilieu Brussel zijn programma van opleidingen en seminaries voor de eerste helft van het volgende jaar bekend. Dit jaar was het niet anders. Als je actief bent in het Brussels Gewest, neem dan een voorsprong door een opleiding in duurzame bouwpraktijken te volgen. Opgelet: voor opleidingen is een bevestiging van je inschrijving en dus een uiterste inschrijvingsdatum vereist. En de eerste cursussen starten al op 8 januari.
De publieke ruimte die wordt ingenomen door onze geparkeerde auto’s hebben we nodig om via groenaanleg de stijgende zomerhitte te temperen en de luchtkwaliteit te verbeteren, om in periodes van hevige regenval het water op te vangen of te laten infiltreren en ons zo te wapenen tegen lange periodes van droogte. Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs vindt het de hoogste tijd dat overheden werk maken van een toekomstgerichte ruimtelijke transformatie.
De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en openbare vastgoedmaatschappij Everecity hebben met het sociale huisvestingsproject Artemis 96 nieuwe woningen ingehuldigd in Evere. Begin september namen de eerste huurders hun intrek in hun nieuwe energiezuinige woningen, die zijn ontworpen door het bureau MDW Architecture en gebouwd door de firma’s Vanderstraeten en Koeckelberg.
In Genk geeft architectenbureau OM/AR in opdracht van wooncoop cv vorm aan het cohousingproject ‘Huize meer dan ik’. Het project aan de Hoogstraat omvat tien wooneenheden en een gemeenschapshuis, met een sterke focus op collectiviteit en innovatie. Door slimme architecturale keuzes wordt ontmoeting tussen bewoners gestimuleerd, terwijl de individuele wooneenheden voldoende privacy bieden. Het ontwerp bevindt zich momenteel in de fase van vergunningsaanvraag en beslaat een oppervlakte van 1.184 m².
Sinds de invoering van de Vlaamse Hemelwaterverordening in oktober 2023 krijgt Optigrün veel vragen over retentiedaken. De verordening vereist dat daken met een minimale opvangcapaciteit van 50 liter water per vierkante meter minder infiltratie- of buffervoorziening nodig hebben. Dit is echter geen verplichting maar een aanbeveling. Hierdoor kan je nog steeds kiezen voor een groendak met een lagere capaciteit, maar deze telt dan niet mee voor de vermindering.
De Sint-Helenasite in Sint-Gillis-Waas ondergaat een ingrijpende transformatie. Met de renovatie van het voormalige Sint-Helenaziekenhuis en de heraanleg van het historische Engelse landschapspark krijgt de site een nieuwe invulling die zowel de geschiedenis als de toekomst omarmt. BLAF architecten en landschapsbureau Groen Inzicht zorgen samen met projectontwikkelaar Triginta voor een harmonieuze symbiose tussen architectuur en natuur. De werken bevinden zich in de laatste fase en zullen eind dit jaar afgerond zijn.
In Sint-Jans-Molenbeek krijgt een nieuwe woonsite vorm. Aan de ene kant staan de Mettewie assistentiewoningen, aan de andere zijde vind je de sociale woningen van Condor. En middenin? Daar staat de conciërgewoning met een unieke, twaalfhoekige vorm. Voor de afschotisolatie van het terras leverde Unilin Insulation het cruciale materiaal en een nauwkeurig legplan om efficiënte waterafvoer en optimale isolatie te garanderen.
Ontwikkelingsmaatschappij citydev.brussels heeft een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor het project Mérode in Sint-Gillis. Het project omvat zes energiezuinige geconventioneerde woningen, een Nederlandstalige gemeentecrèche van 480 m2 voor 24 kinderen, en een didactische tuin van 200 m2. Onder de coördinatie van de Brusselse ontwerpbureaus Ledroit Pierret Polet Architectes (LPPA) en a practice. zet citydev.brussels met dit project een nieuwe standaard voor duurzame en innovatieve stadsontwikkeling in het Brussels Gewest.
Dakdekkers, architecten en aannemers zijn bij de aanleg van regenafvoer steeds op zoek naar de juiste balans tussen kwaliteit, performantie en kostenbesparing. Als antwoord daarop zijn er de dakkolken van Sita Bauelemente. Country Manager Belux Miriam Corremans legt uit waarom deze dakkolken en de bijhorende ondersteuning essentieel zijn voor een veilige en efficiënte afwatering op platte daken.
De recente wijzigingen in de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater (GSVH) hebben geleid tot strengere eisen voor de opvang en het hergebruik van regenwater in woningbouw. Opti-Use, een gepatenteerde regenwateroplossing van ecobeton, biedt een totaaloplossing die niet alleen voldoet aan deze nieuwe regels maar ook tal van voordelen biedt voor bouwheren en aannemers.