De Praatstoel: Frédéric Hooft (N°33)

Nog tot 15 april kan je de designmeubels van de beeldende kunstenaars Fien Muller en Hannes Van Severen bewonderen in designshop N°33 van interieurarchitect Frédéric Hooft in Deurle. Reden genoeg voor Architectura.be om Frédéric in De Praatstoel te laten plaatsnemen.
Nog tot 15 april kan je de designmeubels van de beeldende kunstenaars Fien Muller en Hannes Van Severen bewonderen in designshop N°33 van interieurarchitect Frédéric Hooft in Deurle. Reden genoeg voor Architectura.be om Frédéric in De Praatstoel te laten plaatsnemen.
Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

De renovatie van een brouwerij uit 1680 in Hamme en een authentieke schuur uit 1700 in Lovendegem. Beide opdrachtgevers wilden de panden in hun oorspronkelijke staat herstellen en hadden er ook het geduld voor om dit tot in de puntjes te laten uitvoeren. Het werd een boeiende zoektocht naar het juiste evenwicht tussen het authentieke karakter, eigentijdse ingrepen en hedendaags comfort, zonder compromissen te sluiten op esthetisch vlak.


Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

De constructie van een gloednieuw vakantiehuis in Lissewege. De opdrachtgever heeft een doorgedreven interesse voor architectuur en interieur, staat open voor vernieuwende ideeën en denkt heel diep na over elk element. Deze uitdagende dialoog maakt mijn streven naar een resultaat op maat extra boeiend.Badkamer van het vakantiehuis in Lissewege


Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?


Het paviljoen van de broers Boxy in Deurle door Maarten Van Severen. Ik ben niet alleen een rasechte fan van Maarten Van Severen, dit transparant, hedendaags paviljoen spreekt me enorm aan dankzij het scherpe oog voor details en voor proportie. 
Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?


Ik ben fan van Luis Barragán omwille van zijn scherp oog voor proportie, voor kleur, voor materialen. Bovendien bouwde hij altijd waar hij zin in had, los van opdrachten. Hij financierde zelf zijn projecten en verkocht die daarna. Ik heb bewondering voor zijn visie.


Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?


Villa Floriac bij Bordeaux door OMA (Rem Koolhaas). Niet alleen intrigeert dit project mij omwille van het exclusieve meubilair van Maarten Van Severen, letterlijk elk element is uniek en op maat, van schakelaars tot kranen over lavabo’s. Ook het uitgangspunt van de mindervalide opdrachtgever maakt dit project uitzonderlijk omdat je het in niets merkt.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Office Kertsen Geers/David Van Severen omwille van hun atypische benadering van architectuur en verrassende visie. Hun aanpak wijkt af van het klassieke pad en verenigt esthetiek en pragmatiek op uitzonderlijke wijze.


Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

De dialoog tussen de opdrachtgever, de aannemer en mezelf. Ik zou iedereen aanraden om dit pad te bewandelen.


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Ongetwijfeld de ontmoeting met Herzog, De Meuron en David Chipperfield zo’n tien jaar geleden. Ook al verschilt mijn persoonlijke stijl van hun architectuur, ik voel me sterk aangetrokken door hun ontwerpen. Behalve hun architecturaal talent, blinken ze uit in eenvoud. Sterke persoonlijkheden die met beide voeten op de grond staan.Designshop N°33 van Frédéric Hooft in Deurle


Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Ik was niet zozeer een modelstudent. Op de schoolbanken zitten was niks voor mij, ik doe graag mijn eigen ding, ik steek liever mijn handen uit de mouwen voor een reëel project dan voor een abstracte schoolopdracht. Ik ben volledig opengebloeid zodra ik zelfstandige projecten ben beginnen aan te nemen.


Faits divers

1.    Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?

Dan zou ik me specialiseren in een authentiek ambacht, ik zou een specifieke stiel aanleren zoals parketlegger, ebenist, plaatser van terrazzovloeren.

2.    Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?

Academie Gent.

3.    Bij wie hebt u stage gelopen?

Geen stage – zelfmade.

4.    Wat was de titel van uw eindwerk?

Dat kan ik me eerlijk gezegd niet meer herinneren – dat is niet belangrijk voor mij.

5.    Favoriet architectuurboek?

Luis Barragán.

6.    Favoriet ander boek?

Boeken van José Saramago.

7.    Favoriete film?

De Deense film Festen (Thomas Vinterberg, 1998)

8.    Favoriet tv-programma?


Panorama & De Canvasconnectie.

9.    Favoriete muziek?

Hangt af van mijn humeur – van klassieke opera tot dance!

10.    Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?

Eten en drinken met vrienden.

11.    Favoriete Vlaamse stad?

Gent.

12.    Favoriete Europese stad?

Stockholm.

13.    In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn?

Een zuiders land met veel couleur locale.

14.    Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?

 Actief: lopen, skiën, watersporten.

15.    Favoriete architectuursite?

Trendland.net

16.    Favoriete andere website?

Sotheby’s & Christie’s

Deel dit artikel:

Onze partners