Projectinfo

Box-in-box in houtskelet tovert oude hoeve om tot hedendaagse woning (BC architects & studies en PUUR Bouwen)

In Herent werd een oude hoeve grondig en op circulaire wijze – met natuurlijke en recuperatiematerialen – gerenoveerd tot woning naar ontwerp van Wes Degreef van BC architects & studies. Daarin werkte hij met met een box-in-boxsysteem in houtskelet. PUUR Bouwen realiseerde dat.

Hout voert boventoon in nieuwe kinesistenpraktijk (Van de Wiel Architectuur)

In Nijlen realiseerde CEDAK onlangs een nieuwe kinesistenpraktijk. Het werd volledig opgetrokken in houtskelet en langs de buitenkant, afgewerkt met Forestlines, het circulaire houten gevelsysteem van Houthandel Paulussen. Het ontwerp is van Van de Wiel Architectuur.

Opinie

VOOR DE GOEDE ORDE. De Brusselse Bouwmeester vs. de Orde van Architecten (Philip Adam)

"In de Nationale Raad van de Orde van Architecten is al meermaals gebleken dat Franstaligen over sommige zaken een heel andere visie hebben dan de Nederlandstaligen", schrijft architect en Architectura-columnist Philip Adam naar aanleiding van de heisa rond het Brusselse Bouwmeesterschap.

OPINIE. "Sluipmoord op open ruimte gaat onverminderd voort" (Tom Coppens)

"Forse bouwprogramma’s vragen meer zorg voor de open ruimte, betere ontsluiting, meer voorzieningen en een kwalitatieve en doordachte publieke ruimte. Maar in een projectgedreven realiteit blijft het een raadsel hoe die kwaliteiten kunnen worden gegarandeerd", schrijft Tom Coppens van UAntwerpen.

De praatstoel

DE PRAATSTOEL. Michiel Van Balen (Miss Miyagi)

Op welk van haar vele bekroonde projecten is Miss Miyagi zélf het meeste trots. We vroegen het aan ingenieur-architect en Miss Miyagi-vennoot Michiel Van Balen tijdens een vragenronde in onze Praatstoel.

DE PRAATSTOEL. Frédéric Karam (Notan Office)

Op BBA 2024 kreeg Notan Office een eervolle vermelding voor het Duchesse-project in de categorie Residential Real Estate. Nieuwsgierig naar hoe architect Frédéric Karam zelf kijkt naar zijn project, nodigden we hem uit voor De Praatstoel.

Productinfo

Iconische collectie Parenthesis van Italiaanse meubelfabrikant Pedrali blaast tien kaarsjes uit

Met het tienjarig jubileum van de Parenthesis-collectie, ontworpen door Claudio Dondoli en Marco Pocci en voor het eerst gepresenteerd op Salone del Mobile in Milaan, is 2024 voor het Italiaanse meubelbedrijf Pedrali een bijzonder jaar.

Alinea Design Objects presenteert met Angelo M kruk veelzijdig buitenmeubel in natuursteen

Met de Angelo M kruk lanceert Alinea Design Objects, het label van ontwerper Leo Aerts, een veelzijdig zitmeubel, ontworpen om het buitenleven te verrijken.

Awards

Studenten schitteren tijdens vierde Student Challenge van studiebureau SBE

De SBE Student Challenge biedt studenten hoger onderwijs de kans om hun vaardigheden te tonen en samen te werken aan een concreet project. Dit jaar lag de focus van de ontwerpwedstrijd op het creëren van een hedendaags ontwerp voor het nieuwe uitkijkpunt le Jambon de la Semois in Vresse-sur-Semois.

Ultima's voor landschapsarchitect Bas Smets en collectief ROTOR vzw

Landschapsarchitect Bas Smets kreeg de Ultima Algemene Culturele Verdienste. ROTOR vzw kreeg de Ultima 2023 voor Architectuur en Toegepaste Kunsten.

Raar maar waar

Overnacht in het zwevende huis van Pixar's Up

Airbnb verrast opnieuw met een unieke verblijfplaats: het vliegende huis van Pixar's Up. De gepensioneerde ballonverkoper Carl Fredricksen en zijn hond Dug nodigen je uit om te logeren in hun gezellig woning die hij samen met zijn Ellie creëerde.

RAAR MAAR WAAR. Architect hergebruikt oude windmolenwieken voor parkeergarage

Een Zweedse architect heeft plannen onthuld om een parkeergarage te creëren met behulp van afgedankte windmolenwieken. Met dit project beoogt de architect het potentieel van hergebruik te benadrukken.

Gewikt en gewogen

Gewikt en Gewogen: Maison Osaïn over StoSignature

Met StoSignature gaat Sto voor een nieuwe interpretatie van traditionele sierpleister. Maison Osaïn schreef het product voor als in het oog springende gevelafwerking bij de verbouwing van een eengezinswoning in Kontich.

Gewikt en Gewogen: no.ma architecten over First One van Pretty Plastic

Voor de gevelbekleding van een eengezinswoning in Kessel-Lo was no.ma architecten op zoek naar plastieken ruitleien. Die vonden ze bij Pretty Plastic.

Internationaal

’s Werelds hoogste windturbinetoren van hout staat in Zweden

’s Werelds hoogste windturbinetoren van hout staat in Zweden, gebouwd door Modvion, Modvion opgericht, een technologiebedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van windturbinetorens in PEFC-gecertificeerd hout.

Biofiele insteek leidt tot houten schoolgebouw in Nederland

Basisschool De Verwondering in het Nederlandse Almere werd door ORGA architect ontworpen in samenwerking met Bladgroen op basis van biofiele principes. Er werden met andere woorden heel wat natuurlijke elementen in verwerkt om zo het contact tussen mens en natuur te versterken.

Sectornieuws

Toekomst Brussels bouwmeesterschap onderwerp van verhitte discussie

De recente kritiek geuit door Francis Metzger, professor aan de ULB en voorzitter van de Franstalige Orde van Architecten, op de huidige Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret leidt tot verdeeldheid binnen de architectuursector.

IN MEMORIAM. Marc Sourbron: afscheid van een goede architectuurfotograaf maar vooral van een warme en joviale persoon

Met grote verslagenheid moeten we afscheid nemen van Marc Sourbron, bekend architectuurfotograaf en huisfotograaf van Palindroom. Marc overleed op 20 april op 61-jarige leeftijd na een korte maar hevige ziekte.

Duurzaamheid

Stad Antwerpen en Het Pandschap bieden ondersteuning bij renovatie van leegstaande panden voor sociaal verhuur

Stad Antwerpen en sociale onderneming Het Pandschap helpen om leegstaande panden te renoveren en vervolgens sociaal te verhuren via woonmaatschappij Woonhaven Antwerpen. Eigenaars die deelnemen aan het project worden volledig ontzorgd tijdens de renovatie en de verhuring van hun pand.

CIRCL en Yally slaan handen in mekaar voor circulair renovatieproject in Edegem

Voor een renovatieproject in Edegem deed Yally, dat in 2022 het levenslicht zag en al meer dan 100 woningen in portefeuille heeft, voor het eerst beroep op CIRCL, de Belgische pionier in circulaire (ver)nieuwbouw.

Evenementen

Spreker Eva Heuts blikt vooruit naar seminarie ‘Nature skin: de natuur als veerkrachtige, regeneratieve huid’

Wat zijn de beste strategieën om onze gebouwen en openbare ruimtes klaar te stomen voor de klimaatverandering? Die cruciale vraag staat op woensdag 29 mei centraal tijdens het seminarie ‘Nature skin: de natuur als veerkrachtige, regeneratieve huid’ van de Green Deal ‘Klimaatbestendige Omgeving’.

Koen Van Delsen (Murmuur Architecten): "Het is een illusie dat we buiten de natuur kunnen staan."

Wat zijn de beste strategieën om onze gebouwen en openbare ruimtes klaar te stomen voor de klimaatverandering? Die cruciale vraag staat op woensdag 29 mei centraal tijdens het seminarie ‘Nature skin: de natuur als veerkrachtige, regeneratieve huid’ van de Green Deal ‘Klimaatbestendige Omgeving’.

Varia

Kantoor en persoonlijk appartement van architect Simone Guillissen-Hoa beschermd als monument

Verschillende delen van het gebouw, gelegen aan de Langeveldstraat 21 in Ukkel, waarin zich het kantoor en het persoonlijke appartement van architecte Simone Guillissen-Hoa bevinden, zijn beschermd als monument.

Wat zeggen de Vlaamse partijen over wonen? Ontdek het via de stemwijzer van de Gentse Wooncoalitie

Op 9 juni kiezen we een nieuwe Vlaamse regering. De uitkomst van deze verkiezingen kan een aanzienlijke invloed hebben op het woonbeleid. De Gentse Wooncoalitie lanceert daarom een stemwijzer om kiezers te informeren over de standpunten van verschillende politieke partijen ten aanzien van wonen.

Video's

LEZING. Community: The Architect as Catalyst for Change (Riken Yamamoto)

Op 16 mei 2024 gaf Riken Yamamoto een lezing in het College of Architecture van het Illinois Institute of Technology. De laureaat van de Pritzker Prize 2024 kwam er spreken over zijn persoonlijke reis op het pad van de sociaal gedreven architectuur.

DOCUMENTAIRE. The Power of Utopia (Karin Bucher & Thomas Karrer, 2023)

Hoe is het om Chandigarh te wonen en te leven? De film The Power of Utopia volgt vier cultuurwerkers die in de stad wonen en reflecteert in een sfeervol compact verhaal op de erfenis van Le Corbusier, diens utopische stedelijke ideeën en de culturele verschillen tussen Oost en West.

Onze partners