Projectinfo

Sport en ontspanning op topniveau dankzij ingrijpende modernisering (Archiles & ZJA)

Goed nieuws voor Geelse sportliefhebbers, want sinds dit najaar kunnen ze zich opnieuw uitleven in sportcentrum Axion. Het complex kreeg een grondige opknapbeurt en werd bovendien uitgebreid met extra sport- en ontspanningsfaciliteiten.

Wiel Arets Architects en eld zetten Operabuurt op de kaart met de Antwerp Tower in opdracht van Matexi

Eind 2021 rondde Matexi de transformatie van de Antwerp Tower aan De Keyserlei volledig af.

Opinie

Recensie (Filip Canfyn): Riverside Toren Antwerpen

Leon Stynen en Paul De Meyer ontwerpen een woontoren op de Antwerpse Linkeroever en Marc Dubois maakt er vijftig jaar later een boek over, dat hij opdraagt aan de in 2020 te vroeg overleden Christian Kieckens.

Steen & Been: Salonhelden

Onze huiscolumnist Filip Canfyn grijpt het 100e Autosalon aan om het nog eens over ons mobiliteitsgedrag te hebben. Verder dan dat gaat zijn interesse voor de gemotoriseerde fancy fair trouwens niet.

De praatstoel

De Praatstoel: Bert Gellynck & Nadia Casabella (1010 architecture urbanism)

1010 architecture urbanism gaat er prat op om een allesomvattende stedelijke ervaring te produceren en kijkt daarbij voorbij de hedendaagse grenzen van architectuur en stedenbouw.

De Praatstoel: Stijn Elsen & Simone Valerio (KADERSTUDIO)

KADERSTUDIO is een internationaal architectenbureau gevestigd in Brussel. Oprichters Stijn Elsen en Simone Valerio zien architectuur als een strategie met een open einde, die in staat is de noties van transformatie en aanpassing te integreren.

Productinfo

Flexibele tentoonstellingsverlichting van ERCO in Kunsthal Z33 in Hasselt

Kunsthal Z33 in Hasselt werd door de Italiaanse architecte Francesca Torzo uitgebreid en werd daarvoor bekroond. De kunstzinnige tentoonstellingsarchitectuur van de nieuwe „Vleugel 19“ wordt met spots van ERCO verlicht.

Schoolvoorbeeld van een daktuin: het dak van een ondergrondse parkeergarage

Een bepaald type daktuin wordt heel vaak over het hoofd gezien als het over groendaken gaat: het dak van een ondergrondse parkeergarage.

Awards

Gezocht: Het Erfgoedjuweel 2023

Stad Antwerpen zoekt kandidaten voor haar monumentenprijs ‘Het Erfgoedjuweel’.

8-koppige jury om winnaars van Belgian Building Awards 2023 aan te duiden

Op dinsdag 14 maart 2023 worden de prestigieuze Belgian Building Awards uitgereikt op BATIBOUW. Dit evenement lauwert de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven.

Raar maar waar

Raar maar Waar: slim raam kan zonnewarmte doorlaten en blokkeren

Nederlandse en Belgische onderzoekers hebben een slim raam ontwikkeld dat automatisch kan schakelen tussen zonnewarmte blokkeren en doorlaten. Geen overbodige luxe tijdens een hittegolf zoals we die vandaag meemaken.

Raar maar Waar: BIG ontwerpt hotelkamer voor zowel vogel als mens

De nieuwe hotelkamer, ontworpen in samenwerking met de Zweedse ornitholoog Ulf Ohman, brengt 350 vogelhuisjes naar het befaamde Treehotel in het Zweedse Lapland. Hangend in de Harads dennen, wil BIG met dit ontwerp de omringende biosfeer en natuur...

Gewikt en gewogen

Gewikt en gewogen: A3 ontwerpburo over ongeschaafde lariks gevelbekleding van Outdoor Wood Concepts

Voor de renovatie en optopping van een particuliere woning te midden van een groene omgeving was A3 ontwerpburo op zoek naar een gevelbekleding die bij deze natuurlijke omgeving aansluit. De keuze viel op een houten gevelbeplanking van Outdoor Woo...

Gewikt en Gewogen: de top 3

In de rubriek Gewikt en Gewogen laten we architecten aan het woord die recent een nieuw product of een nieuwe techniek toegepast hebben. Een informatief artikel om collega's te informeren over de voordelen en minpunten van een product. Deze drie p...

Internationaal

Lina Ghotmeh ontwerpt 22e Serpentine Pavilion in Londen

Serpentine kondigde recent aan dat de Frans-Libanese architect Liba Ghotmeh geselecteerd is om de 22ste paviljoen te ontwerpen.

Zaha Hadid Architects onthult ontwerp voor Odessa Expo 2030 in Oekraïne

Zaha Hadid Architects heeft samen met de Oekraïense autoriteiten haar voorstel voor de Odesa Expo 2030 gepresenteerd.

Sectornieuws

B-architecten en Gentse JUXTA vormen samen ‘B-juxta’

B versterkt zich met een vierde pijler: met B-juxta zet het snelgroeiende architectenbureau zich na exact 25 jaar bestaan ook op het gebied van restauratie op de kaart voor de toekomst.

Prijzen energie-intensieve bouwmaterialen blijven stijgen in 2023

De prijzen van bouwmaterialen zullen volgens bouwfederatie Embuild nooit meer hun precorona niveau bereiken. Meer nog, de energie-intensieve bouwmaterialen, zoals baksteen en cement, zullen de komende maanden verder stijgen qua prijs.

Duurzaamheid

Troldtekt® duurzame akoestische panelen Cradle to Cradle Gold gecertificeerd

Dankzij nieuwe verfrecepten in de productie is het assortiment van Troldtekt cementgebonden houtwolproducten vanaf nu Cradle to Cradle Gold gecertificeerd.

Wat is circulair bouwen en waarom is het belangrijk? 4 tips om te starten

Wat is circulair bouwen eigenlijk? Kom te weten wat circulariteit betekent, waarom het belangrijk is in de bouwsector en hoe je ermee aan de slag kunt.

Evenementen

Pixii organiseert Expert Day in het teken van comfort

Pixii organiseert samen met archipelago architects een Expert Day in het teken van comfort. Is dit in deze energie- en klimaatcrisis nog houdbaar?

BATIBOUW 2023: inspiratie voorop

Op dinsdag 10 januari 2023 organiseerde BATIBOUW een persconferentie om de nieuwigheden van de beur toe te lichten in Cinédoc in Brussel.

Varia

Liesbeth Verhulst geeft hoofdredacteurschap Architectura door aan Bertrand Lafontaine

Het nieuwe jaar brengt voor Architectura een nieuwe hoofdredacteur. Na vier boeiende jaren geeft Liesbeth Verhulst de fakkel door aan Bertrand Lafontaine.

Jaaroverzicht 2022: 10 projecten om naar uit te kijken in 2023

2022 zit erop! Hoog tijd dus om even vooruit te blikken naar de projecten die 2023 te bieden heeft. Hier lees je onze top tien projecten van 2023.

Video's

Stationsgebouw Kortrijk op shortlist bedreigd Europees erfgoed

Een internationaal panel van experten heeft het station van Kortrijk op de shortlist gezet van "7 Most Endangered Monuments & Heritage Sites" in Europa.

Reportage over ASSA ABLOY Opening Solutions op Kanaal Z

Alle Zaken op een Rijtje, dat voor Kanaal Z reportages maakt waarin het een kijkje neemt achter de schermen van het Belgische bedrijfsleven, ging recent langs bij ASSA ABLOY Opening Solutions in Nieuwpoort.

Onze partners

GAimage