Projectinfo

Maritieme campus aan de Noordzee: InnovOcean (evr-architecten)

Op de Oosteroever in Oostende realiseerde het Gentse architectenbureau evr-architecten het nieuw kantoor- en onderzoeksgebouw InnovOcean.

Opinie

Steen & Been: Geldig ontwerp

Onze huiscolumnist Filip Canfyn over de te slopen KBC-hoofdzetel

OPINIE Waarvoor dient een station? (Lucas Vanclooster)

Het station van Kortrijk, parel van heropbouwarchitectuur na de Tweede Wereldoorlog, moet plaats ruimen voor een onding. Journalist en fervent treingebruiker Lucas Vanclooster houdt een warm pleidooi om het te redden.

De praatstoel

De Praatstoel: Bert Gellynck & Nadia Casabella (1010 architecture urbanism)

1010 architecture urbanism gaat er prat op om een allesomvattende stedelijke ervaring te produceren en kijkt daarbij voorbij de hedendaagse grenzen van architectuur en stedenbouw.

De Praatstoel: Stijn Elsen & Simone Valerio (KADERSTUDIO)

KADERSTUDIO is een internationaal architectenbureau gevestigd in Brussel. Oprichters Stijn Elsen en Simone Valerio zien architectuur als een strategie met een open einde, die in staat is de noties van transformatie en aanpassing te integreren.

Productinfo

Nieuwe regionale zetel VINCI Energies Belgium in Charleroi

Architect Christophe Uten van Assar Architects vertelt over het ontwerp en rol van de EQUITONE [natura] panelen in de nieuwe zetel van VINCI Energies Belgium in Gosselies.

Zo voorkom je geluidsoverlast in kleine horecazaken

Kleine horecazaken zijn ongelooflijk gezellig. Toch kan het hier ook al snel rumoerig zijn, want er zitten meer mensen samen op een kleinere oppervlakte. Hoe voorkom je geluidsoverlast en verbeter je de akoestiek in kleine horecazaken?

Awards

Oproep Architectuurprijs Leuven 2023

Ben je architect of bouwheer en trots op een gerealiseerd project, minder dan 4 jaar oud op grondgebied Leuven? Dien je project in vóór 2 maart.

Willco Products wint prestigieuze Europese Award

Project VL-L in Linden, een nieuwbouwproject afgewerkt met een ETICS systeem van Willco Products is de winnaar van de EAE Award in de categorie ‘Residential Buildings – New built – single family homes’.

Raar maar waar

Raar maar Waar: slim raam kan zonnewarmte doorlaten en blokkeren

Nederlandse en Belgische onderzoekers hebben een slim raam ontwikkeld dat automatisch kan schakelen tussen zonnewarmte blokkeren en doorlaten. Geen overbodige luxe tijdens een hittegolf zoals we die vandaag meemaken.

Raar maar Waar: BIG ontwerpt hotelkamer voor zowel vogel als mens

De nieuwe hotelkamer, ontworpen in samenwerking met de Zweedse ornitholoog Ulf Ohman, brengt 350 vogelhuisjes naar het befaamde Treehotel in het Zweedse Lapland. Hangend in de Harads dennen, wil BIG met dit ontwerp de omringende biosfeer en natuur...

Gewikt en gewogen

Gewikt en gewogen: A3 ontwerpburo over ongeschaafde lariks gevelbekleding van Outdoor Wood Concepts

Voor de renovatie en optopping van een particuliere woning te midden van een groene omgeving was A3 ontwerpburo op zoek naar een gevelbekleding die bij deze natuurlijke omgeving aansluit. De keuze viel op een houten gevelbeplanking van Outdoor Woo...

Gewikt en Gewogen: de top 3

In de rubriek Gewikt en Gewogen laten we architecten aan het woord die recent een nieuw product of een nieuwe techniek toegepast hebben. Een informatief artikel om collega's te informeren over de voordelen en minpunten van een product. Deze drie p...

Internationaal

Stal je fiets 0,003 mijlen onder zee

Amsterdam opent de grootste fietsenstalling van de stad en de eerste wereldwijd die onder water is gebouwd.

In Memoriam: Balkrishna Doshi (1927-2023)

Op dinsdag 24 januari overleed op 92-jarige leeftijd de baanbrekende Indiase architect en stedenbouwkundige Balkrishna Doshi.

Sectornieuws

Ultramoderne testfaciliteit helpt gebouwen klimaatrobuust maken

Na verschillende jaren van ontwikkeling neemt Buildwise zijn nieuwe hoogwaardige proefpost ‘HAMSTER’ in gebruik in zijn GreenBizz-laboratoria in hartje Brussel.

Bogdan & Van Broeck gaat verder door het leven als &bogdan

Het Brusselse architectenbureau Bogdan & Van Broeck voerde recent een aantal wijzigingen door waaronder hun naamswijziging naar &bogdan.

Duurzaamheid

Circulair keurmerk voor plafond-en wandbekleding van Carpentier

De lineaire economie heeft zijn grenzen bereikt: huidige en toekomstige tekorten aan grondstoffen, een verstoord klimaat, problematische toeleveringsketens en twijfelende consumenten.

Troldtekt® duurzame akoestische panelen Cradle to Cradle Gold gecertificeerd

Dankzij nieuwe verfrecepten in de productie is het assortiment van Troldtekt cementgebonden houtwolproducten vanaf nu Cradle to Cradle Gold gecertificeerd.

Evenementen

Pixii organiseert Expert Day in het teken van comfort

Pixii organiseert samen met archipelago architects een Expert Day in het teken van comfort. Is dit in deze energie- en klimaatcrisis nog houdbaar?

Debatavond naar aanleiding van 20 jaar GECORO Leuven

Twintig jaar na oprichting van GECORO organiseert ze een debatavond om te praten over de toekomstige Leuvense ruimte. Deelname is gratis.

Varia

Reportage over ASSA ABLOY Opening Solutions op Kanaal Z

Alle Zaken op een Rijtje, dat voor Kanaal Z reportages maakt, ging recent langs bij ASSA ABLOY Opening Solutions in Nieuwpoort. De reportage werd uitgezonden in het weekend van 21 en 22 januari, maar valt nog steeds te herbekijken.

Liesbeth Verhulst geeft hoofdredacteurschap Architectura door aan Bertrand Lafontaine

Het nieuwe jaar brengt voor Architectura een nieuwe hoofdredacteur. Na vier boeiende jaren geeft Liesbeth Verhulst de fakkel door aan Bertrand Lafontaine.

Video's

Documentaire: “La vie en kit” van Elodie Degavre

Een ontdekkingsreis langs participatie-architectuur van vijftig jaar geleden.

WEBINAR: renovatie in sociale woningbouw

Vlaanderen beschikt over duizenden sociale woningen die niet meer voldoen aan de huidige comfort- en energie-eisen. Hoe kunnen die woningen op zo efficiënt en duurzaam mogelijke wijze future-proofed gemaakt worden?

Onze partners

GAimage