Projectinfo

(Be)leefbare Schelde: nieuwe routes, bezoekerscentra en beleefplekken voor Scheldedelta

Het Interreg Vlaanderen-Nederland-project (Be)Leefbare Schelde brengt bijna 10 miljoen euro naar de regio van de Scheldedelta, maakte gedeputeerde An Vervliet van de provincie Oost-Vlaanderen bekend.

B-City onthult eerste ideeën voor Arsenaal-site Gentbrugge: "woningen, groen, horeca en recreatie"

In Gentbrugge verzamelden ongeveer 60 buurtbewoners op de Arsenaalsite voor een informatieve bijeenkomst over de toekomst van het voormalige NMBS-terrein, dat binnen enkele jaren een nieuwe permanente bestemming zal krijgen.

Opinie

STEEN & BEEN. bOb bellen (Filip Canfyn)

Huiscolumnist Filip Canfyn leest in Gazet van Antwerpen een artikel van Hanna Van Thienen rond het boek ‘Goed bewaarde winkelinterieurs’ van Katherine Ennekens (Luster, 2023). Twee inderdaad emblematische voorbeelden komen op gepaste wijze aan bod.

OPINIE. Vlaanderen investeert in elektrische wagens. Jammer genoeg de verkeerde (Dirk Holemans)

"Vlaanderen investeert bijkomend in elektrische wagens. Jammer genoeg de verkeerde. Hoog tijd voor een toekomstgericht mobiliteitsbeleid", schrijft Dirk Holemans, coördinator van denktank Oikos.

De praatstoel

DE PRAATSTOEL. Sara Vermeulen (CASPAR Consulting)

Sara Vermeulen is ingenieur-architect en kunsthistorica. Sinds kort schrijft ze voor Architectura inspirerende columns rond het thema 'herbestemming'.

DE PRAATSTOEL. Marie Frioni (Architectuur Depot)

Marie Frioni is architect-partner bij Architectuur Depot in Maasmechelen. Haar expo 'Mijngemeente naar waterstad', over water als leitmotiv voor stadsontwikkeling, maakte ons nieuwsgierig naar ander werk en wat haar als architecte zoal inspireert.

Productinfo

Sandwichpanelen als moderne gevelbekleding

Kingspan Panels vertelt je alles over de materialen, uitstraling, trends en de voordelen van sandwichpanelen als moderne en esthetische gevelbekleding.

Schilderachtige bar in het bos

Het JI Permapan PIR geïsoleerde dakpanpaneel van Joris Ide is de ideale keuze voor een schilderachtige bar te midden van La Roche en Ardenne in België.

Awards

Paardenmarktsite UAntwerpen en Graaf Van Egmontstraat 56 winnen Het Erfgoedjuweel

De twee winnaars van de Antwerpse monumentenprijs Het Erfgoedjuweel 2023 zijn bekend. Het pand in de Graaf Van Egmontstraat 56 kreeg de meeste publieksstemmen. De prijs van de vakjury ging naar de stadscampus van UAntwerpen op de Paardenmarkt.

Industrieel vormgever Julien Renault uitgeroepen tot Designer van het Jaar 2023

Julien Renault, oprichter van Julien Renault Objects, mag zich vanaf nu Designer van het Jaar 2023 noemen. Julien Renault Objects is een multidisciplinaire ontwerpstudio gevestigd in Brussel.

Raar maar waar

Overnacht in het met modder beladen moeras van Shrek

Verhuurwebsite Airbnb geeft drie mensen de kans om te eten, te slapen en te leven als een oger in het betoverende moerashuis van Shrek in Schotland.

Vlaams bouwbedrijf zet robots in om huizen te bouwen: "duurzaam en betaalbaar antwoord op woningnood"

Robots die huizen in elkaar zetten? Het wordt stilaan realiteit. De Vlaamse bouwonderneming Vandenbussche en de Britse tech start-up AUAR werken samen om modulaire woonunits te bouwen die door robots werden geproduceerd.

Gewikt en gewogen

Gewikt en Gewogen: Maison Osaïn over StoSignature

Met StoSignature gaat Sto voor een nieuwe interpretatie van traditionele sierpleister. Maison Osaïn schreef het product voor als in het oog springende gevelafwerking bij de verbouwing van een eengezinswoning in Kontich.

Gewikt en Gewogen: no.ma architecten over First One van Pretty Plastic

Voor de gevelbekleding van een eengezinswoning in Kessel-Lo was no.ma architecten op zoek naar plastieken ruitleien. Die vonden ze bij Pretty Plastic.

Internationaal

Excentrieke Franse villa biedt na renovatie plaats aan acht sociale woningen (D'HOUNDT+BAJART)

Lange tijd onverzorgd en verwaarloosd, is de Villa Maillard in Tourcoing nu volledig gerenoveerd door het lokale architectenbureau D'HOUNDT+BAJART en uitgebreid tot acht sociale woningen in het hart van een prachtige tuin.

OMA voegt 'juwelendoos' toe aan winkel Tiffany & Co op Fifth Avenue

Het bureau OMA heeft de renovatie van de flagshipstore van Tiffany & Co in Manhattan afgerond en een glazen uitbreiding van drie verdiepingen toegevoegd.

Sectornieuws

Zijn de lopende verkiezingen van de Orde van Architecten rechtsgeldig?

De timing van de wetswijziging om de verkiezingen voor de nieuwe samenstelling van de provinciale raden van de Orde van Architecten elektronisch te laten gebeuren, roept vragen op rond de rechtsgeldigheid van die verkiezingen.

Gezocht: architecten met passie en gedrevenheid voor Verkiezingen Orde van Architecten 2023

In het kader van haar verkiezingen dit najaar, wil de Orde van Architecten een oproep doen naar architecten om zich verkiesbaar te stellen voor een mandaat.

Duurzaamheid

Digitale en elektrische oplossingen kunnen CO2-uitstoot van kantoren tot 70% verlagen

Het aanpassen van gebouwen met behulp van een digital-first benadering is de beste weg naar decarbonisatie, volgens nieuw onderzoek van Schneider Electric.

Brusselse Broedplekken: bouwstenen van een gedeeld ruimtegebruik (Architecture Workroom Brussels)

Op de Trefdag Brussel, geïnitieerd door Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding, presenteerde het cultureel innovatiehuis Architecture Workroom Brussels twaalf Brusselse "Broedplekken".

Evenementen

Platform voor Architectuur & Feminisme (PAF) presenteert nieuw seizoen

PAF start dit najaar met een nieuwe reeks gesprekken en verzamelt bouwstenen voor een meer gelijkwaardige architectuurpraktijk. Elke avond belicht PAF een andere kant van de sector.

OPROEP. REFLIP Winter School - Regenerating Kortrijk-Noord

KU Leuven verwelkomt deelnemers om tijdens een zevendaagse interdisciplinaire Winter School scenario's te bedenken om bedrijvenpark Kortrijk-Noord en zijn omgeving te regenereren.

Varia

Verzamel vier affiches geïnspireerd door het werk van architect Marcel Raymaekers

“Maak een ontwerp voor een affiche en laat je daarbij inspireren door het oeuvre van Marcel Raymaekers.” Zo luidde de opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut aan de jonge grafisch ontwerpers Violet Nys en Inès Collin.

Digitale bouwlogboeken: de weg vrijmaken naar circulariteit

VITO organiseert samen met EnergyVille een gratis co-creatie workshop op donderdag 5 oktober 2023 van 14u tot 18u30 in Brussel over digitale bouwlogboeken.

Video's

PROJECT. Coöperatief wonen in Knokke-Heist (ectv architecten)

De gemeente Knokke-Heist wil de komende jaren sterk inzetten op betaalbaar wonen voor jonge gezinnen. Een van de initiatieven is de realisatie van een coöperatief woonproject in de wijk Heulebrug naar een ontwerp van het bureau ectv architecten.

EXPERIMENTEEL. Brutal Moods (Marta Bisbal Torres, 2022)

De film Brutal Moods van de Spaanse regisseur Marta Bisbal Torres is een vloeiende compilatie van de beste betonscènes uit de filmgeschiedenis. Schuin, recht, rond, cassetteplafonds, pilotes, frames, balkons, trappen – het passeert allemaal de revue.

Onze partners