Het ZIN-project in Brussel is niet enkel een huzarenstukje op architecturaal en bouwkundig vlak, maar ook qua akoestiek. Gezien de strikte eisen en verregaande ambities van de Vlaamse overheid deed bouwheer Befimmo een beroep op de gespecialiseerde expertise van Bureau De Fonseca (Studibo).
De volledige studieopdracht voor de transformatie en vernieuwing van de Beursschouwburg te Brussel werd gegund aan het ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur. Dat maakte Team Vlaams Bouwmeester recent bekend. Bovenbouw Architectuur zal de iconische Beursschouwburg verbouwen met ‘radicale empathie’.
"Is Mijn Verbouwbegeleiding van minister van Wonen Melissa Depraetere een panacee of eerder een fausse bonne idée? En welke rol kunnen architecten spelen?" schrijft Jos Leyssens, Vlaams en Nationaal voorzitter van de Orde van Architecten.
"Dankzij het digitale wonder nam ik onlangs vanuit mijn bureaustoel deel aan een internationaal congres in Bologna. Daar bogen experts zich gedurende twee dagen over de Europese kwestie van de kerkgebouwen."
Stijn Ruys is al meer dan twee decennia actief als interieurarchitect. Vanuit zijn bureau in Vlaams-Brabant ontwerpt hij creatieve en duurzame oplossingen, zoals de recente herinrichting van de bibliotheek in Keerbergen. Wat drijft hem als interieurarchitect en welke visie heeft hij op zijn vak?
Het Belgische ontwerp- en ingenieursbureau SBE mocht voor hun Vlasbrug over de Leie onlangs een prestigieuze Architizer A+ Award in ontvangst nemen. Een bijzondere blijk van internationale erkenning én een uitstekende gelegenheid voor een Praatstoel-sessie met SBE-medewerker Guillaume Van Parys.
Net zoals Filip Tack al twintig jaar zoekt naar de essentie in elk interieur, streeft de Belgische interieurarchitect nu ook naar de puurheid in elke vorm met zijn ‘Più objects’. Tack noemt het ‘slow furniture’ dat krachtig op zichzelf staat en een lijst vormt van essentiële meubelstukken.
Iedereen die eraan meegewerkt heeft, omschrijft ZIN als een uniek project. Dit geldt zeker ook voor Eribel, dat er voor het eerst producten uit zijn kersverse SlimTeq-gamma toepaste.
Hieronder kom je te weten wie de winnaars zijn in de categorieën Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM, Business Innovation, Consumer, Crafts by Bokrijk, Design Research, Environment, Graphics, Habitat, Spaces en Public by Nationale Loterij.
Dit jaar organiseert Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) opnieuw de prestigieuze Jo Crepain Awards. Architectura blikt vooruit op de uitreiking door de komende weken alle genomineerde architectenbureaus in de kijker te zetten. Vandaag is het de beurt aan MAKER Architecten uit Gent.
Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall toonde tijdens Dutch Design Week in Eindhoven een innovatief concept voor een tiny house, opgebouwd in een gondel van een afgedankte windturbine. Het ontwerp werd gerealiseerd door Superuse Studios in samenwerking met zusterbedrijf Blade Made.
De in Parijs gevestigde Palestijnse ontwerper Samer Selbak heeft een verlichtingscollectie gecreëerd van de sponskomkommerplant. De collectie, genaamd Luffa naar de Latijnse benaming van de plant, omvat twee hanglampen en een scheidingswand.
Voor een renovatie en vernieuwbouw bij CVO Encora in Antwerpen koos hoofdaannemer Hooyberghs voor de Sensis textuurwanden van Kerstoel 2000+.
Met StoSignature gaat Sto voor een nieuwe interpretatie van traditionele sierpleister. Maison Osaïn schreef het product voor als in het oog springende gevelafwerking bij de verbouwing van een eengezinswoning in Kontich.
Langs de Seine in Parijs werd dit jaar Wood Up opgeleverd, een houten gebouw dat met een indrukwekkende hoogte van vijftig meter de gangbare hoogtelimiet voor houtbouw in Frankrijk overstijgt.
Middeleeuwse bouwtechnieken vormen de basis van de stenen sokkel en de met de hand uitgehakte houten kolommen van de Onze-Lieve-Vrouw van Smarten-kapel in Tsjechië, een project van het lokale architectenbureau RCNKSK. Het ontwerp combineert traditionele symboliek met een eigentijdse vormentaal.
Naar aanleiding van Futurebuild Belgium brachten we Caroline Deiteren (Directeur-Generaal van Embuild Vlaanderen) en Jos Leyssens (Voorzitter van de Orde van Architecten) samen voor een dubbelinterview.
Na een jaar inzet boekt het project ExperienceCenterBouw indrukwekkende resultaten in het begeleiden van de bouwsector richting digitalisering.
Met Trump neemt het klimaatbeleid een bocht en z’n visie blijft niet overal ongehoord. De Belgische bouw- en vastgoedsector leverde de voorbije jaren echter grote inspanningen op vlak van duurzaamheid en blijkt zich voorlopig achter de transitie naar een klimaatneutrale toekomst te blijven scharen.
Mathieu Gijbels presenteert met trots het eerste duurzaamheidsrapport, een belangrijke stap in de transitie naar een duurzame toekomst. Het rapport biedt een transparante blik op de stappen die het bedrijf heeft gezet, de uitdagingen die het tegenkomt en de ambities voor de komende jaren.
Recticel zal aanwezig zijn op de nieuwe vakbeurs Futurebuild Belgium op 5 en 6 februari 2025. Deze beurs richt zich op de meest duurzame innovaties en oplossingen in de bouwindustrie. Bezoek de stand van Recticel (7328) om alle slimme isolatieoplossingen van Recticel Insulation en REX te ontdekken.
De Saint-Gobain-groep organiseert op Futurebuild zijn eigen Sustainable Construction Talks rond duurzaamheid en circulariteit in de bouwsector met sterke focus op meetbaarheid, labels en tools.
Meer dan 24 levens en 12.000 gebouwen zijn verloren gegaan in de verwoestende branden die Los Angeles teisteren. Onder de verloren gebouwen bevinden zich het huis van Benedict en Nancy Freedman, ontworpen door Richard Neutra, het Robert Bridges House en het Keeler House van Ray Kappe.
Daglicht speelt een cruciale rol in de architectuur, zowel esthetisch als functioneel. In de rubriek Dokter Daglicht geeft VELUX je advies over natuurlijk licht. Tip 9: Verbaas jezelf. Verplicht jezelf extra opties te onderzoeken.
Designer Jonas Van Put werd recent door de jury van de Henry van de Velde Awards 25 gekroond tot ‘Young Talent’. Met zijn installaties en experimentele meubels verkent hij de relatie tussen mens en omgeving en legt hij de kiem voor bijzondere collectieve en persoonlijke ervaringen.
Tijdens de hoogtijdagen van Covid-19 besluit de Rotterdamse filmmaker en fotograaf Carel van Hees een essayfilm te maken over de bewoners van de iconische RVS-flat in Rotterdam. Het flatgebouw, ook wel bekend als de Hunkerbunker, is specifiek gebouwd voor alleenstaande werkende vrouwen.