100% dynamische ledverlichting voor tunnel onder N31

De N31-expresweg verbindt de haven van Zeebrugge met het noorden van Frankrijk en wordt veel gebruikt door vrachtwagens. Ter hoogte van Brugge hielden verschillende verkeerslichten het doorgaande verkeer op. Om de mobiliteit te verbeteren en de verkeersveiligheid te verhogen, legde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een tunnel onder de N31 aan. Dankzij die nieuwe inrichting hebben de vrachtwagens een directe route en moeten ze niet meer voor de lichten stoppen om het verkeer van en naar het Brugse achterland door te laten. Dankzij de verlichting van Schréder is dit de eerste FULL LED tunnel in Vlaanderen.

Met veiliger verkeer en energiebesparing in het achterhoofd besliste de Vlaamse regering om de tunnel uit te rusten met ledverlichting waarvan de intensiteit zich aanpast aan het natuurlijke licht dat van buiten de tunnel komt.

Nog meer dan wegverlichting moet tunnelverlichting aan strenge voorwaarden voldoen. De zichtbaarheid in de tunnel moet overdag en ’s nachts even goed zijn. Voor dit project zijn de Omnistar-, ContiLED-armaturen en het ATS-besturingssysteem voor tunnelverlichting van Schréder  de optimale oplossing.

 

80 ContiLED-armaturen verlichten de tunnel. De krachtige lijnarmatuur zorgt voor de lichtgeleiding om de gebruikers veilig de weg te wijzen in deze tunnel. De tunnelversie van de Omnistar-armatuur versterkt de ContiLEDs. De Omnistar-tunnel is specifiek ontworpen om tegemoet te komen aan de specifieke eisen van tunnels en de visuele zichtbaarheid te verzekeren. 80 Omnistars tussen de ingang en de uitgang van de tunnel zijn verbonden met het ATS-systeem. Zo wijzigt hun licht intensiteit op basis van de lichtsterkte die het systeem buiten de tunnel detecteert.

 

Drie lichtregimes

Er zijn 3 lichtregimes voorzien in functie van het weer, met name: Dag: regime 100% – Donker: gedimd regime – Nacht: visuele begeleiding met de lijnverlichting ContiLED.

Het ATS-systeem is gebaseerd op het principe dat hoe hoger de buitenluminantie, hoe meer het verlichtingsniveau in de tunnel verhoogd wordt. Zo zorgen we dat de bestuurder niet van het ene op het andere moment een donkere ruimte binnen rijdt. Dit intelligent stuursysteem zorgt ervoor dat het verlichtingsniveau in de tunnel aangepast wordt aan de opgemeten lichtsterkte buiten de tunnel. Bestuurders zijn zo verzekerd van maximaal visueel comfort en een optimale visuele waarneming, een absolute noodzaak voor de veiligheid. Bovendien staat dit verlichtingssysteem garant voor een duurzaam en optimaal energiebeheer.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners