360 Architecten wint Belgian Building Award in de categorie 'residentieel'

In de categorie residentiƫle projecten nomineerde de jury ONO Architectuur, Lens Ass en 360 Architecten. Uiteindelijke winnaar werd 360 Architecten voor woning Den Anker in Leuven. Hiermee toont het bureau de verrassende kwaliteiten van stedelijk wonen.

In de categorie residentiële projecten nomineerde de jury ONO Architectuur, Lens Ass en 360 Architecten. Uiteindelijke winnaar werd 360 Architecten voor woning Den Anker in Leuven. Hiermee toont het bureau de verrassende kwaliteiten van stedelijk wonen.

 Jan Mannaerts van 360 Architecten over hun winnende project (residentieel) Den Anker in Leuven


 

Herenwoning Den Anker is een beschermd monument met bouwdelen uit de zestiende, negentiende en vroege twintigste eeuw. Ze werd verbouwd in 1980, waardoor haar eenheid en eenvoud jammer genoeg verloren ging. 360 Architecten stelde een masterplan op voor een moderne uitbreiding van het gebouw. Een reeks strategische ingrepen in verschillende fases moest de relatie tussen de oorspronkelijke leefruimtes en de stadstuin herstellen. Dit is gelukt, en bovendien is de volumewerking sterk vereenvoudigd. De originele ruimtes werden maximaal gerestaureerd en zorgen voor een fijn contrast met de uitgesproken hedendaagse nieuwbouw.


    

Enerzijds werd het historische gedeelte van woning Den Anker zo goed mogelijk gerestaureerd.    

Anderzijds werd het gebouw uitgebreid met een hypermoderne nieuwbouw die een fijn contrast vormt met de oorspronkelijke woning.
  

 

 


 

Deel dit artikel:
Onze partners