3x energie besparen met oppervlakteverwarming van Viega

In tijden van exploderende prijzen krijgen bouwprofessionals nog meer vraag naar energiezuinige oplossingen. Dan kunnen klanten geadviseerd worden een dikke trui aan te doen óf om via verwarming en koeling van de vloer, wand en plafond de energiefactuur beheersbaar te houden. Zo biedt Viega een compleet gamma voor renovatie of nieuwbouw. De meerkost bij installatie? Dat is iets uit verleden en zelfs het vernuftige systeem Fonterra Smart Control, verdient zich op enkele jaren terug.

“De Duitsers noemen het niet voor niets ‘Flächentemperierung’”, zegt Viega expert Boudewijn Vermeiren. “Wat eigenlijk te vertalen is als ‘oppervlaktetemperatuurbeheersing’. Dat wijst erop dat het om meer gaat dan enkel verwarming. Het gaat om een temperatuurregeling die zich aanpast aan diverse externe factoren, wat resulteert in een forse energiebesparing.”

Viega wijst op 3 situaties waar het Fonterra-gamma energie bespaart.

 

1. Twee graden winst door ‘comforttemperatuur’

Boudewijn Vermeiren: “Het begint al door anders naar verwarming, of beter warmte, te kijken. Vloerverwarming levert comfortwarmte, wat wil zeggen: een behaaglijke warmteverdeling zonder luchtcirculatie, zoals bij radiatoren, en met een juiste relatieve luchtvochtigheid. Dat maakt dat je al op 19° een warmtegevoel ervaart dat je anders op 21° zou hebben (wat de meeste mensen als aangenaam ervaren). En dat scheelt natuurlijk al een pak in energieverbruik.”

De ruimtethermostaten, regel- en verdeelstations maken het verschil door zeer accurate temperatuur- en tijdregeling, zodat je elke ruimte naar wens kan verwarmen of koelen. Ze regelen tot op 0,5 °C nauwkeurig door via de servomotoren van de cv-verdeler de verwarmingskleppen te openen of sluiten. Algemeen kan zo met oppervlakteverwarming een energiebesparing van 10 tot 12% per jaar op de stookkosten worden behaald.

 

2. De slimme temperatuurregeling

Viega ontwikkelde een draadloze ruimtetemperatuurregeling die de hydraulische regeling volledig automatisch uitvoert. Fonterra Smart Control is opgebouwd uit drie meetpunten: een slimme thermostaat in de verwarmde ruimte, een sensor voor de voorlooptemperatuur, en een individueel meetpunt op iedere kring  van de retour aan de collector. Een basiseenheid vangt de pieken en dalen op door in te spelen op de 3 gemeten temperaturen en stuurt hiermee de servomotoren aan.

Boudewijn Vermeiren: “Zo reageert Fonterra Smart Control volledig automatisch op externe invloeden, zoals een tapijt, plotse afkoeling door een open raam, voorzetkachels of zonne-inval. Traditionele thermostaten kennen alleen de stand open of dicht. De automatische hydraulische regeling werkt veel preciezer, en per kring apart.” Dat levert een energiebesparing op van 20 tot zelfs 30%. Als draadloos wifi-compatibel totaalsysteem laat Fonterra Smart Control zich ook eenvoudig integreren met domoticasystemen en via smartphone, tablet of laptop persoonlijk configureren.

 

3. Minder energie voor koeling

Boudewijn Vermeiren: “Naast vloeren en muren zijn vooral plafonds geschikt om als koeloppervlakken te zorgen voor een aangenaam, tochtvrij ruimteklimaat. Net als bij de andere Fonterra verwarmings- en koelsystemen wordt bij Fonterra Top het grootste deel van de thermische energie door straling gelaten.”

De Fonterra-regelcomponenten zorgen daarbij voor een optimaal ruimteklimaat en voorkomen condensvorming tijdens de koeling. Om de oppervlakteverwarming om te zetten naar koeling, wordt koud water in het leidingstelsel geleid. Dat werkt optimaal met lage temperatuurbronnen en vermogens, met de geothermische warmtepomp als uitschieter qua rendement.

Bron: RCA
Deel dit artikel:
Contacteer Viega Belgium
Onze partners