73 nieuwe seniorenflats in Vilvoorde

Lens°Ass Architecten ontwerpt in Vilvoorde Riverpark, een complex bestaande uit twee gebouwen waarin 73 seniorenflats komen. Riverpark beschikt over commerciële ruimte, een polyvalente zaal en een parking voor zowel auto's als fietsen. Tussen de twee gebouwen komt er een park. De bouwwerken zullen voltooid zijn in augustus 2017.

Een driehoekig perceel tussen opmerkelijke gebouwen

Riverpark grenst aan het Tuchthuis, de Hoge Brug en de kerk die op het Heldenplein ligt. Dit driehoekig perceel vroeg om een specifieke aanpak in het ontwerp. De architect maakten hun ontwerp minder scherp met behulp van markante rondingen. De oorspronkelijke wens van de stad Vilvoorde was dat er twee gebouwen zouden komen, met daartussen een vergroende wandelzone. In het uiteindelijke ontwerp besloten de architecten de Tuchthuisstraat te verbreden, de ruimte tussen de twee gebouwen te privatiseren en er een park aan te leggen.

 

Zonovergoten en omgeven door monumenten

Afgezien van hun uitzicht op de kerk en op het Tuchthuis, kunnen de toekomstige bewoners ook genieten van het zicht op de nabije Zenne en een zonovergoten privétuin. Die privétuin ligt bovendien op het dak van de gebouwen, wat het uitzicht volgens de architecten exclusief maakt. Ook ligt het stadscentrum op een steenworp van Riverpark. De gebouwen zelf ogen stedelijk dankzij hun balkons en terrassen en de brede opgaande buitentrappen. Ze zijn overigens vlot toegankelijk voor mindervaliden. Tot slot kunnen de bewoners genieten van diverse faciliteiten zoals horeca-aangelegenheden, groepsruimtes en dienstverlening.

 

Energiezuinige verwarming en ventilatie

De architecten verloren duurzaamheid niet uit het oog bij het ontwerpen van Riverpark. De gebouwen zijn thermisch goed geïsoleerd en hebben een hoge luchtdichtheid. Verder hadden de architecten ook aandacht voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Zo worden de gebouwen uitgerust met warmtepompen. De eindige energiebronnen worden zo efficiënt mogelijk aangesproken dankzij energiezuinige apparatuur en installaties met hoog rendement. De ventilatie en de verlichting worden geregeld op basis van de aanwezigheid van de inwoner, om zo weinig mogelijk warmte te verliezen en een minimum aan elektriciteit te verbruiken. 

Bron: Lens° Ass Architecten bvba

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage