Aannemers Vanderstraeten en Cordeel bouwen poortgebouw Health Campus Diepenbeek

De bouw van de Health Campus in Diepenbeek raakt in een stroomversnelling. Na een Open Oproep kwam architectenbureau Studio Muoto uit Parijs en het Gentste Tab Architects als beste uit het selectieproces. Nu is ook de rest van het bouwteam bekend. Aannemers Vanderstraeten en Cordeel zullen de constructie van de toegangspoort voor hun rekening nemen. Nieuwe beelden tonen dat de poort zal bestaan uit twee gebouwen die omgeven worden door groen.

In 2020 ontwikkelde POM Limburg samen met verschillende partners een masterplan voor de campus in Diepenbeek, die recent de naam Limburg DC kreeg. De campus zal een levendige groene site worden waar kennisinstellingen, bedrijven en andere stakeholders een plek vinden. Naast de onderwijscampus, met UHasselt, PXL en UCLL, vormen de Bouwcampus en de Health Campus de belangrijkste bouwstenen. De nieuwe toegangspoort maakt deel uit van de Health Campus en zal beschikken over een open innovatiecentrum voor de zorg.

 

Aanvulling team

POM Limburg en UHasselt gingen samen met de Vlaamse Bouwmeester op zoek naar het ideale architectenbureau. Uit een twintigtal dossiers werd het ontwerp van het Parijse architectenbureau Studio Muoto, in samenwerking met het Gentse Tab Architects, als winnaar geselecteerd. Het team wordt nu aangevuld met twee aannemers: Vanderstraeten uit Lummen en Cordeel uit Temse.

Roeland Buckinx, manager van de Health Campus, verduidelijkt zijn keuze om het team uit te breiden.

“Traditioneel is dit niet de gewoonte, toch kiezen we er bewust voor om de aannemer al te betrekken in de voorontwerpfase. De ervaring leert ons dat dat een positieve invloed heeft op de kost, de oplevertermijn én de kwaliteit van de uitvoering.”

 

Finetuning ontwerp

De afgelopen maanden werd het voorontwerp van het ontwerpteam Muoto-Tab verder gefinetuned, en dit brengt nieuwe beelden met zich mee.

“De toegangspoort van de Health Campus is het gezicht van de campus naar de buitenwereld, en moet een letterlijke reflectie zijn van de torenhoge ambities van de site. Deze poort bestaat uit twee delen: een poort- en een parkeergebouw die met een brug verbonden worden. Niet alleen de imposante architectuur, maar ook het groene karakter springt meteen in het oog. Het doet je dan ook denken aan de Amerikaanse campussen, die vaak omgegeven zijn door natuur.”

 

Zorginnovatie stimuleren

Het poortgebouw zal ook meteen dienen als hoofdgebouw van de Health Campus. Hierin zullen verschillende faciliteiten plaatsnemen die samenwerking in zorginnovatie stimuleren. Bovenaan het gebouw, op de tiende verdieping, bevindt zich een grote aula met een adembenemend zicht over de volledige campus. In het lagere parkeergebouw voorziet de architect ruimte voor horeca. Bijzonder is dat de toegangsweg tot de campus door dat gebouw loopt. Hierdoor kunnen bezoekers in het parkeergebouw hun auto wisselen voor een fiets, step of een ander duurzaam transportmiddel.

De komende maanden zullen de architecten en aannemers nauw samenwerken om het ontwerp verder te optimaliseren. Als alles vlot verloopt dan zal de eerste steen van het poortgebouw gelegd worden in februari 2024.

Bron: POM Limburg
Deel dit artikel:
Onze partners