Aannemingen Braet nv: waterdichting en afwerking aan de kust met Triflex-producten

Aannemingen M. & J. Braet nv uit Nieuwpoort is al 126 jaar actief in de bouwsector aan de kust en hinterland. Eén van de specialisaties van het bedrijf: beton- en gevelrenovatie van gebouwen die lijden onder het zoute kustklimaat. Daarvoor schakelt Braet de producten van Triflex in. Gedelegeerd bestuurder Jean-Baptiste Braet: “Triflex heeft dezelfde bedrijfscultuur als wij.”

Anno 2016 leidt Jean-Baptiste Braet samen met zijn broer Xavier de familie-onderneming uit Nieuwpoort. Naast beton- en gevelrenovatie specialiseert het bedrijf zich ook in nieuwbouwprojecten, water- en betonbouw en het opsporen van springstoffen. Om het 125-jarig bestaan van de onderneming te vieren, verhuisde het bedrijf in 2014 naar een gloednieuw kantoorgebouw aan de bedrijvenzone bij de Nieuwpoortse Noordvaart.

 

Betonrenovatie aan de kust

Braet specialiseerde zich in bepaalde sectoren, waarbij het bedrijf ook veel ervaring in de specifieke kustproblematiek opbouwde. Jurgen Langbeen, senior projectleider bij Braet en al bijna 15 jaar hoofd van de renovatie-afdeling: “Gevel- en betonrenovatie is in deze streek veel ingrijpender dan in het binnenland. De slechte bouwprocessen uit het verleden – aan de kust bijvoorbeeld met veel prefab silexbetonplaten – vind je daar ook, maar aan de zee krijg je ook te maken met het agressieve kustklimaat. Het hoge zoutgehalte zorgt immers voor chloride-indringing, een oorzaak van betonrot. Daardoor moeten we vaak balkons waterdicht maken en herstellen, maar ook daken, balustrades, ramen en schrijnwerk onder handen nemen. Ook grondige gevelrenovaties waarbij we de hele bouwschil aanpakken, horen daarbij.”

 

Een reputatie hooghouden

Het Nieuwpoortse bedrijf is de laatste vijftien jaar gegroeid tot de marktleider aan de kust in de betere gevelrenovatieniche, waarbij Braet enkel werkt via studie- en architectuurbureaus. Jean-Baptiste Braet: “Wij willen kwaliteitswerk afleveren, en van wie bereid is om een architectuur- of  studiebureau te betalen, weten we dat die er ook zo over denkt. We werken altijd op basis van lastenboeken en voorstudies waarin bepaalde herstelprocédés voorgeschreven worden die wij dan ook volgen. Braet staat bekend om zijn kwalitatieve projecten met service, het is belangrijk voor ons om die reputatie te behouden.”

 

Triflex heeft voordelen

Voor het aspect waterdichting en afwerking van de horizontale delen – zoals balkonterrassen – doet Braet al een aantal jaar een beroep op Triflex. Braet gebruikt de producten van Triflex onder andere  bij het Westend Palace in Westende, met een gevel van bijna 150 meter en 1.300 vierkante meter dichtingsproduct. Ook voor Residentie Neptunus in De Panne (1.400 m²) en Residentie Westland in Oostduinkerke (250 m²) paste Braet Triflex toe. De producten van het bedrijf op basis van PMMA (polymethylmethacrylaat) hebben meer voordelen dan de PU’s waar Braet daarvoor mee werkte.

 

Langbeen: “Snelle uitharding, snelle verwerkingstijden en een lagere gevoeligheid aan temperatuur, al blijven de klimaatomstandigheden wel belangrijk. Zeker de verwerkingsperiode is een pluspunt: binnen het half uur kan je een volgende laag leggen. Bij PU – ook een meerlagensysteem – kan dat pas de volgende dag. Dat heeft ook implicaties naar uitvoering, want we moeten voortdurend inspelen op de snel wijzigende weersomstandigheden. Dankzij Triflex zitten we dan ook met aanzienlijk minder verletdagen dan vroeger.”

 

Meer dan verkopen

Triflex is een voorloper op het gebied van PMMA, en bracht het product als eerste op de markt. Steeds meer architectuur- en studiebureaus schrijven Triflex dan ook voor als oplossing voor afdichtings- en afwerkingswerken. De opvolging van de werven is heel goed en Triflex voert zelf steekproeven uit op de werf. “Triflex doet veel meer dan verkopen,” zegt Langbeen. “Ze zorgen voor een gedegen opleiding van ons personeel en vangen ontevreden klanten op.” Jean-Baptiste Braet vult aan: “Op vlak van mentaliteit en bedrijfscultuur zitten we op dezelfde golflengte als Triflex. Het bedrijf staat voor degelijkheid en een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het is geen eendagsvlieg. Daarom werken we ook graag samen. Die samenwerking kan trouwens nog versterken, want we  hebben de intentie om ons op de sector van de parkeerdaken te richten, waar Triflex ook een ideaal product voor afdichtingswerken is. Die plannen zitten echter nog maar in een studiefase.”

Deel dit artikel:

Contacteer Triflex

Onze partners