ACO promoot afwateringssystemen voor terrassen en verharding rondom de woning

Op z’n website geeft ACO, producent van afwateringssystemen, een overzicht van hoe verschillende van hun producten volgens hen een meerwaarde kunnen bieden voor mooie en onderhoudsvriendelijk verhardingen rondom de woning. Zij ontwikkelden enkele systemen die de afvoer van overtollig water efficiënt doen verlopen.

Op z’n website geeft ACO, producent van afwateringssystemen, een overzicht van hoe verschillende van hun producten volgens hen een meerwaarde kunnen bieden voor mooie en onderhoudsvriendelijk verhardingen rondom de woning. Zij ontwikkelden enkele systemen die de afvoer van overtollig water efficiënt doen verlopen.


Afvoer onder het kraantje

In de buurt van de achterdeur van een huis bevindt zich vaak een waterkraantje dat handig is bij het kuisen van het terras of het besproeien van de tuin. Om overtollig water snel te kunnen lozen, is een voldoende brede afvoer onder het kraantje een absolute must.
Een standaard rooster uit PVC verliest volgens ACO echter snel z’n kleur en brokkelt na een tijd zelfs af, waardoor dit het uitzicht van een terras of de tegels rondom een woning grondig kan verpesten. Zij raden daarom aan om te opteren voor hun vorstbestendige, polyesterbetonnen Gallo-afvoerput met een inox lengtestaafrooster. De voordelen hiervan zijn het mooie uitzicht, de goede sleufbreedte van het rooster (het water spat niet te veel in het rond) en het eenvoudig uitneembare waterslot.

    
    
    
    De Gallo-afvoerput kan makkelijk vastgezet worden in de stabilisé die dienst doet als ondergrond voor de bovenliggende stenen. Indien de funderingsplaat verhindert dat de Gallo niet op volledige hoogte ingebouwd kan worden (de bovenkant moet immers net onder de waterkeringslijn van de woning liggen om opstijgend vocht in de muren te voorkomen), kan hij makkelijk ingekort worden met behulp van een slijpschijf. Deze ingreep beperkt het opvangvolume echter niet. Belangrijk is wel dat de inox rooster nog past op het bijgeslepen lichaam. De afvoerput wordt aangesloten op de ondergrondse rioleringsbuizen via een kunststof buis van 110 mm diameter.


Afdekken en toegankelijk houden van afvoerputten

Inspectie-, water- en sceptische putten moeten omwille van praktische redenen steeds makkelijk toegankelijk blijven. Om het tegelpatroon hiervoor niet te moeten onderbreken, ontwikkelde ACO het aluminium AluCover tegeldeksel. Het komt er kort beschouwd op neer dat stenen of delen ervan eenvoudigweg op het deksel geplaatst kunnen worden. Het bevat immers een stabilisé waarop men vloeibare mortel kan gieten om de stenen vast te leggen. Een bij voorkeur geoxydeerd wapeningsnet garandeert de stabiliteit van het deksel.    

    
    


 
Alle stenen moeten naargelang het bestaande tegelpatroon vooraf mooi uitgelijnd en desnoods ingekort worden. Langs de zijkanten dient men ook een klein vierkant weg te slijpen, zodat het deksel met bouten in het onderliggende raamkader kan vastgedraaid worden.
Na een verhardingsproces van om en bij de drie weken mag het deksel opgelicht worden. Dit gebeurt via speciale hefsleutels. De AluCover is bestand tegen de nodige belasting, waardoor het in principe ook in opritten aangebracht kan worden. De dubbele dichtingsring van het tegeldeksel zorgt ervoor dat er geen geurhinder optreedt.
         

    

 

Polyvalente afvoergoten

Voor grote terrassen voorziet ACO Euroline afvoergoten met een inox lengtestaafrooster. De voordelen zijn dezelfde als bij de Gallo-afvoerputten. De makkelijk bij te slijpen gootjes worden goed vastgelegd in de stabilisé, op een hoogte die een paar millimeter lager is dan de omliggende tegels zodat het water er snel en zonder plasvorming in kan lopen. De uitsparing tussen de gootnaden is stofvrij gemaakt en nadien opgespoten met een voegmassa die ongeveer dezelfde kleur heeft als het polyesterbeton van de goten. Dit resulteert in een volledig vloeistofdichte gootlijn die uitmondt in een vertikaal aangesloten rioleringsbuis.      
    

    
    

 

Deel dit artikel:
Contacteer ACO
Onze partners