Actieve Jettenaren sporten in passief beton

De nieuwe polyvalente sportzaal van Jette is het eerste sportcentrum in België dat volledig in passiefbouw werd opgeleverd. Prefabbeton is alomtegenwoordig: voor de structuur, als opvulelementen en zelfs voor de afwerking. AM/TV LD2 Architecture en FSV² Architects stonden in voor het ontwerp.

Nadat een brand in 2012 de Jetse sporthal in de as had gelegd, werd er een ambitieus en robuust alternatief ontwikkeld.
De nieuwe sporthal zou niet alleen groter zijn en polyvalenter, maar ook zo veilig mogelijk en duurzaam. Al snel bleek beton het antwoord.

 

Afgewerkt op de werf

Om alle sporten, van badminton en volleybal tot zaalvoetbal en klimmen, vrijuit te kunnen beoefenen, was er behoefte aan brede, hoge ruimtes. Met prefab-elementen kan je die makkelijk overspannen. De compo­nenten kwamen afgewerkt aan op de werf en schoven makkelijk in elkaar, waardoor het bouwteam snel opschoot. Geen overbodige luxe, want lang kon de gemeente haar voorzieningen niet missen.

Ter plaatse werden alleen kleinere elementen zoals tegels en wanden gegoten, wat het bouw­terrein ook ‘proper’ hield. Zo was er weinig overlast voor de bewoners van drie omliggende woontorens.

 

Duurzaam en recycleerbaar

De keuze voor beton werd ook bevestigd door ecologische motieven. Het bouwmateriaal is niet alleen robuust, het is duurzaam en recycleerbaar. Een perfect samenspel met performante technische installaties drong het energie­verbruik bovendien terug tot passiefnormen. Dat respect voor natuurlijk evenwicht straalt ook de afwerking uit. Of die nu bruut is, ruig of glad, het beton is een mooi materiaal op zich en mag gezien worden. Niks wegmoffelen betekent ook geld uitsparen, mooi meegenomen.

Bron: BETON-magazine

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage