Allereerste RES Awards voor De Krook, Groen Kwartier en Herman Teirlinck

Herman Teirlinck-gebouw
't Groen Kwartier
De Krook

De allereerste RES Awards zijn zonet uitgereikt in Brussel. De Krook in Gent (Coussée & Goris; RCR Arquitectes), 't Groen Kwartier in Antwerpen (Stéphane Beel & Lieven Archtergael; Office 360; Collectief NoordMichel Desvigne) en het Herman Teirlinck-gebouw in Brussel (Neutelings Riedijk Architects; CONIX RDBM Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek) vielen in de prijzen. De prijsuitreiking vond plaats op de jaarlijkse Realty-beurs en is een organisatie van RES vzw.
 

Best Development for Institutional Investors: Herman Teirlinck

Serge Fautré, CEO van AG Real Estate, bekroonde het Herman Teirlinck-gebouw met de RES Award voor Best Development for Institutional Investors. Het Herman Teirlinck-gebouw is het nieuwe onderkomen van 2.600 Vlaamse ambtenaren op de site van Tour & Taxis in Brussel. Het is het grootste passief kantoorgebouw van België en is ontwikkeld door Extensa. Met een publieke binnenstraat, vier grote binnentuinen en grote horizontale vloervelden maakten Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. CONIX RDBM Architects en Bureau Bouwtechniek van het gebouw een aantrekkelijke werkplek voor de Vlaamse administratie. Avantgarden stond in voor het tuinontwerp. . 

Het ontwerp kiest bewust voor een laagbouw van zes bouwlagen rond vier groene wintertuinen. Het gebouw sluit daarmee aan bij de bestaande hoogtes van de omgeving, met name de dakhoogte van het Koninklijk Pakhuis. Een klassieke kantoortoren heeft als nadeel de kleine vloervelden en de beperkte flexibiliteit rond de centrale kern. De opzet van het Herman Teirlinckgebouw daarentegen maakt grote horizontale vloervelden mogelijk die uitstekend geschikt zijn voor “het nieuwe werken”. Het project is daarom zeer compact en met een menselijke maat ontwikkeld. Een bescheiden hoogteaccent (60m) in de tweede lijn geeft het project een herkenbaarheid in de skyline van Brussel.

 

Best Residential Development: Groen Kwartier

Brussels bouwmeester Kristiaan Borret mocht de RES Award voor Best Residential Development uitreiken aan ’t Groen Kwartier in Antwerpen. Na een eeuw aan het oog onttrokken te zijn geweest, opende het Militair Hospitaal in Antwerpen opnieuw zijn poorten. Projectontwikkelaars Vanhaerents en Matexi City Projects vormden de site om tot een uniek woongebied. Het architectenteam onder leiding van Stéphane Beel en Lieven Achtergael werkte een coherent masterplan uit in harmonie met de monumentale gebouwen.

De volledige site blijft autovrij en wordt door Parijse landschapsarchitect Michel Desvigne hertekend als parktuin. Er zijn in totaal 404 wooneenheden, een evenwichtige mix van trendy lofts in historische gebouwen, nieuwbouwappartementen en comfortabele gezinswoningen met tuin. Daarnaast is er eveneens ruimte voor andere stedelijke functies ( winkeltjes, kantoorruimten, ateliers, ...)


Best (Semi-)Public Development: De Krook

Vlaams minister Joke Schauvliege had de eer om de RES Award uit te reiken in de categorie Best (Semi-)Public Development. De prijs was voor De Krook in Gent. Deze nieuwe hotspot is niet alleen een architecturaal hoogstandje, maar maakt ook deel uit van een grootschalig stadsvernieuwingsproject dat toonaangevende wetenschap, cultuur en innovatief ondernemerschap samenbrengt in een nieuwe ontmoetingsplaats voor alle Gentenaars. Het omvat de nieuwe stadsbibliotheek, labo’s en kantoren van de Universiteit Gent en Imec. De renovatie van het Wintercircus zal deze nieuwe wijk compleet maken.

Het ontwerp van Coussée & Goris en RCR Arquitectes vertrekt vanuit een zeer sterke relatie tussen het nieuwe gebouw en de verschillende componenten in de ruimere omgeving. Het is een zeer horizontaal ontwerp, opgebouwd uit verschillende niveaus die elk een verschillende functie hebben. De winnende ontwikkelaars van De Krook zijn: CVBA Waalse Krook (Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Universiteit Gent, Imec); sogent; Stad Gent; ARIES Real Estate Solutions (A-RES); Advisers.

 

Bron: RES vzw
Deel dit artikel:
Onze partners