Alles-in-één koelplafond voor het ideale binnenklimaat

Bij de renovatie of bouw van een kantoor- of commercieel gebouw moet er met heel veel verschillende elementen rekening gehouden worden. Het gebouw moet niet enkel voldoen aan de meest recente energienormen, maar ook de verlichting en het binnenklimaat spelen een belangrijke rol. Deze elementen hebben namelijk een grote invloed op de productiviteit en de gezondheid van de werknemers of de inwoners. Daarom ontwikkelde kreon een alles-in-één-oplossing om klimaatregeling, verlichting en zelfs audio te combineren in één plafondoplossing voor de perfecte combinatie van verlichting, binnenklimaat en architectuur.

Voor een gezond binnenklimaat moet er in het architecturale ontwerp rekening gehouden worden met zowel de verlichting of het licht als de temperatuur en de luchtkwaliteit. In een kantoorgebouw geven zowel de aanwezige mensen als computers en andere apparatuur, alsook de verlichting en de zon heel wat warmte af. Vaak maakt men echter enkel gebruik van airco- of ventilatiesystemen om de ruimte af te koelen en wordt er daarnaast aparte verlichting geïnstalleerd. Maar het kan efficiënter zijn om het kantoorgebouw te voorzien van klimaatplafonds, waarbij deze drie factoren niet apart ontworpen en geplaatst moeten worden. De alles-in-één-oplossing van kreon biedt namelijk de mogelijkheid om klimaatregeling, verlichting en zelfs audio te combineren in één plafondoplossing. Zo’n full-option koelplafond met geïntegreerde verlichting kan steeds op maat gemaakt worden in functie van de architectuur van het gebouw en de eisen op vlak van duurzaamheid en efficiëntie.

 

Klimaatplafonds verkoelen én verwarmen

Klimaatplafonds werken op basis van een systeem van waterleidingen die op de plafondplaten aangebracht worden. Ze zorgen zowel voor de nodige verkoeling tijdens de zomermaanden als voor de gewenste verwarming in de winter. De verkoeling gebeurt op twee verschillende manieren. Enerzijds wordt de aanwezige warmte geabsorbeerd door de koele plafondtegels waardoor er een verkoelend stralingseffect gecreëerd wordt. Anderzijds wordt de omgevingslucht gekoeld via radiatie voorzien in het klimaatplafond. De verkoeling zal in beide gevallen steeds over het volledige oppervlak van het plafond verspreid worden. Bij verwarming wordt het oppervlak van het plafond verwarmd door warm water dat door de koperen leidingen loopt en warmte in de ruimte afgeeft. Door die stralingswarmte worden de mensen, vloeren, wanden én het meubilair rechtstreeks verwarmd zonder onnodige luchtcirculatie en tocht.

 

Comfort en rust in een mooi design

Klimaatplafonds bieden de inwoners of werknemers in een gebouw heel wat voordelen in vergelijking met andere systemen. Omdat klimaatplafonds de ruimte verkoelen en verwarmen zonder luchtcirculatie, is er eerst en vooral geen overlast van tocht of lawaai. Daarnaast werken klimaatplafonds niet op basis van filters, waardoor er geen verspreiding van stof, bacteriën en andere ziektekiemen mogelijk is. De plafonds zijn bovendien makkelijk in onderhoud omdat ze geen bewegende onderdelen bevatten en er geen filter aanwezig is die schoongemaakt moet worden. Tot slot past het plafond naadloos in het architecturale ontwerp. De hele installatie zit namelijk verstopt achter de plafondtegels, waardoor er geen storende elementen zijn die de rust van het interieur of het architecturale ontwerp kunnen verstoren. Zo hoeft er niet ingeboet te worden op de esthetiek van een ruimte.

 

Ecologisch verantwoord

Klimaatplafonds zijn bovendien een ecologisch verantwoorde keuze. Ze zijn immers niet alleen makkelijk te onderhouden en zuinig, maar ze zijn ook compatibel met hernieuwbare energiebronnen zoals lucht-, aarde- en waterpompen. Bovendien is er geen extra voeding nodig omdat klimaatplafonds niet werken met bewegende onderdelen en ventilatoren. De warmtewisselaar is daarnaast volledig vervaardigd uit recycleerbaar koper en aluminium. Het WLT-ontwerp vermindert het gebruik van grondstoffen, maar maximaliseert steeds de energieoverdracht.

Bron: kreon
Deel dit artikel:
Onze partners