Amerikaans hardhout kleurt moderne bibliotheek van de Humboldt Universiteit

De centrale bibliotheek van de Humboldt Universiteit in Berlijn is een schoolvoorbeeld van moderne en tegelijk energie-efficiënte architectuur. Ze werd ontworpen door de Zwitser Max Dudler, die heel het interieur heeft gebaseerd op een visueel samenspel van onder andere de AHEC-houtsoorten black cherry en black walnut.

De centrale bibliotheek van de Humboldt Universiteit in Berlijn is een schoolvoorbeeld van moderne en tegelijk energie-efficiënte architectuur. Ze werd ontworpen door de Zwitser Max Dudler, die heel het interieur heeft gebaseerd op een visueel samenspel van onder andere de AHEC-houtsoorten black cherry en black walnut.


De bibliotheek, die officieel door het leven gaat als het ‘Jacob-and-Wilhelm-Grimm-Center’, is met z’n 22000 m² het grootste vrij toegankelijke complex in z’n soort. Het centrale gedeelte is zeventig meter lang en twaalf meter breed. Het twintig meter hoge plafond geeft een gevoel van ruimte en weet het invallende daglicht ten volle te benutten. Lange balken en tussenschotten scheiden de leeszaal van de rest van de benedenverdieping en de negen bovengelegen etages. “Ondanks de enorme diepte van het gebouw en de intensieve positionering van het meubilair, is het ‘Jacob-and-Wilhelm-Grimm-Center’ een verrassend open en transparant complex. Dit komt door de consistente modulariteit die de architectuur en het interieur zo typeert. Alles werd gecentraliseerd rond de grote leeszaal. De bezoekers kunnen op haast elke plek uit of doorheen het gebouw kijken,” licht Max Dudler toe.
Naast de bibliotheekfaciliteiten (1250 publieke werkruimtes, een auditorium, tien vergaderzaaltjes, 55 enkele kamertjes, 500 computers, videoconferentiezalen, media-archieven en een cafetaria) is het ‘Jacob-and-Wilhelm-Grimm-Center’ ook de thuisbasis van het University Data Centre en de centrale administratie.

Dudler streefde met z’n ontwerp naar een sfeer van sereniteit, concentratie en helderheid. Om dit te bewerkstelligen, koos hij voor een uitvoering in Amerikaans hardhout, dat met z’n warmte tinten uiterst geschikt is voor zulke interieurs. Waar hij voor het meubilair en de lambrizering opteerde voor lichte black cherry, werden de vloeren bekleed met het meer robuuste black walnut. Voorts maakte Dudler ook gebruik van donkerrode Burgundy-stoelen en bosgroene tafelbladen. “We zochten naar een materiaal dat die specifieke sfeer kon opwekken zonder in te boeten aan authenticiteit," vertelt hij. "Een materiaal dat balanceert op het evenwicht tussen het conceptuele arrangement, het geometrische idee en de sensuele implementatie. We kozen voor American Hardwood omwille van z’n natuurlijke karakter en z’n decoratieve kwaliteiten.”


    


Er werd ook uitgebreid aandacht besteed aan duurzaamheid. Intelligent geplaatste technische installaties maken dat er geen nood is aan enige vorm van airconditioning. Bovendien zorgt de compacte architectuur er in combinatie met de gebalanceerde raampartijen en een doordachte uiterlijke vorm voor dat er niet veel extra verwarmd moet worden. Ten derde heeft men lichtbronnen met een langere levensduur en een hogere efficiëntie geïnstalleerd om het energieverbruik verder te reduceren.

 


Deel dit artikel:
Onze partners