Amsterdams renovatieproject pronkt met indrukwekkend dak

Zonnebaden en relaxeren ? Een zwembad met een panoramisch zicht van 360° ? Loungebar voor een frisse cocktail in een groene omgeving? Het klinkt als een exotische bestemming, terwijl dit allemaal mogelijk is op een ZinCo 'Stormwater Management Groendak' in Amsterdam.

Soho House Amsterdam werd ontworpen volgens het concept van Nick Jones : het realiseren van een internationale exclusieve  ontmoetings- en verblijfplaats voor creatievelingen uit verschillende sectoren : kunstenaars, artiesten, auteurs, muzikanten, modeontwerpers,  mensen uit de media…. Het eerste Soho House opende in 1995 zijn deuren in Londen, vandaag de dag zijn er wereldwijd op verschillende en buitengewone locaties 27 Soho Houses.

 

Origineel in al zijn vormen

Voor het Soho House in Amsterdam werd gekozen voor een unieke ligging vlakbij de populaire winkelbuurt De Negen Straatjes, en op een steenworp van De Dam. Het 'Bungehuis' - een geklasseerd gebouw uit 1934 - werd gerenoveerd, en wel op een heel speciale manier.

Dit markante gebouw van zes verdiepingen hoog werd door het Nederlandse  Architenbureau Kentie en Partners getransformeerd van een voormalig handelspand naar een multifunctioneel complex met 79 kamers, vergaderzalen, wellnessruimte met sauna, verschillende loungebars, restaurants en zelfs een bibliotheek.

Dit alles met respect voor de originele Art Deco stijl en de typische bouwstijl van begin 20ste eeuw. Het Soho House is een prachtig voorbeeld van een herbestemming en herwaardering van een oud gebouw in een stedelijke omgeving. Het grote publiek is trouwens welkom op het gelijksvloer met toegang tot het  Cecconi’s Restaurant en de  Cowshed Wellness

 

Indrukwekkende dak

Dè blikvanger van het gebouw is echter het indrukwekkende dak, een creatie van landschapsarchitect Marnix Tavenier: een combinatie van groendaken, houten terrasvloeren, loungebar en mèt een buitenzwembad met een fantastisch uitzicht over de oude binnenstad van Amsterdam.

Wat echter niet zichtbaar is, is de onderliggende structuur. Om tegemoet te komen aan de laatste ambitie van de stad Amsterdam om bij piekbuien minstens 60 liter per m² te bufferen werd gekozen voor een ZinCo regenwaterretentiegroendak: 'Stormwater Management Greenroof'.

 

Regenwaterretentiegroendak

Regenwaterretentiedaken zijn platte daken zonder helling waarbij het regenwater tijdelijk op het dak opgeslagen wordt, om het rioleringsstelsel bij zware piekbuien te ontlasten en dus overstromingen te voorkomen.

Het opgeslagen regenwater kan vertraagd afgevoerd of hergebruikt worden, voor de beplanting van een bovenliggend groendak in geval van periodes van langdurige droogte. Door de klimaatveranderingen verwachten experten zowel meer periodes met zware regenval alsook langere periodes van hitte en droogte.

 

Opbouw 'Stormwater Management Greenroof' SoHo House

Op een wortelwerende dakdichting werd de beschermmat SSM45 aangebracht over de hele oppervlakte. Hierop kwamen de waterretentie-elementen RSX65. Deze elementen, onderling met elkaar te verbinden en met een hoogte van 65mm, kunnen tot 60l/m² bufferen en zijn zowel geschikt voor onder groendaken als voor onder loop- en rijverhardingen.

De totale waterbufferingscapaciteit van het Soho House bedraagt niet minder dan 30.000 liter. Het regenwater kan nadien door middel van een regelbare debietbegrenzer 'Run-off Limiter' vertraagd afvloeien naar het rioleringsstelsel zonder dit te overbelasten, of hergebruikt worden voor irrigatie van de beplanting. De 'Run-off Limiter' is voorzien van een overloop als extra veiligheidsvoorziening

Bron: ZinCo

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage