AMV Architecten schenkt seniorenwoningen in Eeklo speels uiterlijk met Alterna-leien

Dat seniorenwoningen ook hip kunnen zijn, heeft AMV Architecten in Eeklo bewezen. Deze duurzaam opgetrokken uitbreiding van een woon- en verzorgingscomplex voor senioren vormt de eerste bouwfase van het masterplan 2020. De constructie was nodig geworden om de bewoners hetzelfde niveau van verzorging te kunnen blijven bieden. De Alterna-lei van Eternit staat garant voor een bijzondere façade. 

Levendige aanblik

Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich 36 appartementen, onderverdeeld in drie woongroepen voor dementerende ouderen. Op de bovenverdieping zijn er 20 serviceflats ingericht. De gevelbekleding uit vezelcementleien in drie verschillende kleuren bezorgt het gebouw een sympathieke, levendige aanblik en doet het kleiner lijken dan het in werkelijkheid is. De leien zelf werden geplaatst volgens een gelijkmatig, terugkerend patroon, waarin de drie gebruikte tinten elk een gelijk aandeel toegedicht kregen. Ook het hellende dak is met vezelcementleien bekleed, zij het dan in één kleur.

 

Technieken

Ingenium stond in voor de technieken. Het studiebureau legt uit: "Het geheel staat op een hoog niveau van comfort en technische voorzieningen. Naast de 2 condenserende gasketels met premixbrander staat het BEO-veld, dat aangesloten is op 2 gasabsorptiewarmtepompen, in de winter mee in voor het opwarmen van het CV-water. In de zomer wordt diezelfde hoeveelheid onttrokken warmte opnieuw in de grond gestopt met behulp van een warmtewisselaar. Op deze manier wordt voor topkoeling in de leefruimtes gezorgd en wordt een aangenaam binnenklimaat gegarandeerd. Goed voor een K-peil van 34." 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners